Go Back   Science Forums Biology Forum Molecular Biology Forum Physics Chemistry Forum > Molecular Research Topics Forum > PCR - Polymerase Chain Reaction Forum
Register Search Today's Posts Mark Forums Read

PCR - Polymerase Chain Reaction Forum PCR - Polymerase Chain Reaction Forum. Discuss and ask questions about PCR troubleshooting, PCR protocols and methods, PCR products, and PCR theory.


Microsatellite PCR Problem

Microsatellite PCR Problem - PCR - Polymerase Chain Reaction Forum

Microsatellite PCR Problem - PCR - Polymerase Chain Reaction Forum. Discuss and ask questions about PCR troubleshooting, PCR protocols and methods, PCR products, and PCR theory.


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-09-2012, 04:42 PM
Pipette Filler
Points: 81, Level: 1 Points: 81, Level: 1 Points: 81, Level: 1
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Microsatellite PCR Problem



Hi everyone,

I'm working with Douglas fir microsatellites - I have six loci that I optimized previously for primer conc, MgCl2, temp and cycle number. I amplified about 300 samples without trouble, then took a month or so to do some genotyping. Since I've started trying to run the reaction again, I have been getting a ton of background amplification sometimes with my primers, and now recently no amplification. I have ordered new primers, and replaced buffers and dNTP's (though I haven't ordered NEW dNTP's). I've also checked these primers against DNA we've previously amplified and my current problem is showing up. Any suggestions?
Attached Images
File Type: jpg good.jpg (9.0 KB, 8 views)
File Type: jpg bad.jpg (13.0 KB, 5 views)
Reply With Quote
  #2  
Old 06-01-2012, 01:20 PM
Pipette Filler
Points: 2,666, Level: 33 Points: 2,666, Level: 33 Points: 2,666, Level: 33
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Microsatellite PCR Problem

Quote:
Originally Posted by TKTK View Post
Hi everyone,

I'm working with Douglas fir microsatellites - I have six loci that I optimized previously for primer conc, MgCl2, temp and cycle number. I amplified about 300 samples without trouble, then took a month or so to do some genotyping. Since I've started trying to run the reaction again, I have been getting a ton of background amplification sometimes with my primers, and now recently no amplification. I have ordered new primers, and replaced buffers and dNTP's (though I haven't ordered NEW dNTP's). I've also checked these primers against DNA we've previously amplified and my current problem is showing up. Any suggestions?
Well, it seems you have problems with unspecific amplification. I also had this problem in my lab: first everything went OK, then it suddenly did not work. We solved this problem by buying new primers, from a different company, and got PCR kits also from another company. Somehow we solved the issue, but there were still some unspecific bands we did not see in the first runs near the expected amplicons. We then changed the standard PCR protocol for a touchdown one and made a new DNA extraction by the HOTSHOT method instead of the chelex approach (I work with insects and fortunately have more than enough tissue to do several extractions). Since then I get the usual unspecific amplifications below 50bp in some primers but always clear bands where they are expected to be, like in your good gel figure. And interestingly some of them are not the same size than in the first runs.

Hope this helps,

daniel
Reply With Quote
Reply

Tags
microsatellite , pcr , problem


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2D PAGE problem antheab Peptide Forum 3 12-26-2010 04:28 PM
SDS-PAGE problem Steve Nothwehr Protocols and Methods Forum 2 10-16-2009 08:59 AM
weird problem in transfecting 293 cells in 24-well plate Cell Biology and Cell Culture 1 04-17-2007 03:54 AM
N-body problem Torstein Raanes Physics Forum 1 12-01-2003 10:31 AM
Integration Problem / Finding Contour lines Problem blah12@mail.com Physics Forum 2 09-07-2003 11:28 PM


All times are GMT. The time now is 10:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2005 - 2012 Molecular Station | All Rights Reserved
Page generated in 0.13253 seconds with 17 queries