| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| On 28 Sie, 13:33, "J.F." <jfox_xnosp...@poczta.onet.pl> wrote: Pewnie dymi powierzchowna rozgrzana przez tarcie warstwa gumy. Tarcie ustaje, dyfuzja/adwekcja obniża temp gumy i przestaje dymić. Ale jak dobrze popalisz to podtrzyma palenie i będzie ogień. Widziałem jak idiota spalił tak sobie BMW chyba |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "Jan Górski" <[Only registered users see links. ]> napisał w wiadomości news:[Only registered users see links. ]... On 28 Sie, 13:33, "J.F." <[Only registered users see links. ].pl> wrote: Ale nadal mnie ciekawi co tam tak mocno dymi. Guma chyba nie paruje w takich warunkach ? Na szlifierce z innymi plastikami nie ma takiego efektu, z guma chyba zreszta tez nie ? J. |
|
| |||
| |||
| On 2009-08-31, J.F. <[Only registered users see links. ].pl> wrote: Poniekąd tak - tzn z pewnością się rozkłada, jakieś niżej cząsteczkowe oligo- lub i nie, olefiny zawierające resztki mostków siarkowych. Prawdopodobnie w miejscu tarcia temperatura jest bardzo wysoka i następuje depolimeryzacja do takich właśnie oligoolefin, które w dalszym etapie ulegają gwałtownemu ochłodzeniu tworząc areozol. Spekuluje, tak dla jasności. No guma, opony, z grubsza jeden pies... pewnie nie dymi (guma) bo mniejsza powierzchnia oddziaływania i mniej generuje się ciepła. Zdaje się, że siarka wpływa tu na obniżenie palności, czyli że zwiększa się udział degradacji czysto termicznej kosztem utleniania. Może dlatego tak dymi w porównaniu z innymi tworzywami, a może jest to wypadkowa kilku czynników właczając to produkty degradacji. -- Marcin |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| On 2009-09-01, J.F. <[Only registered users see links. ].pl> wrote: Nie wiem, nie mam warunków, ale jak masz grzejnik elektryczny, taki z grubym elementem grzejnym i wydajnością, że rozgrzewa się do czerwoności to spróbuj przytknąć kawałek gumy. Dodatkowo to, że koło wiruje i niejako odprowadza produkty rozkłądu też pewnie robi. -- Marcin |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
| ja mysle ze jest reakcja miedzy guma a tarciem podloza ,przez wytworzone temp zachodzi reakcja |
| Tags |
| gumy , palenie |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| zmiękczanie gumy | gub | Forum Chemia | 5 | 02-23-2007 03:18 PM |
| matowienie gumy | dodi | Forum Chemia | 2 | 03-04-2006 09:26 PM |
| matownienie gumy | Janek | Forum Chemia | 1 | 01-06-2006 06:12 AM |
| Sucha destylacja gumy | Marconi | Forum Chemia | 1 | 11-16-2004 02:00 AM |