| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| Witam, Ostatnio znalazłem w sypialni rozbity termometr pokojowy ze skalą obejmującą zakres od -20oC do 50oC. Czy w takich termometrach jako wskaźnika używa się rtęci czy raczej alkoholu? z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam, Lechu |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| On 2009-08-18 11:36:42 +0200, "klechu" <klechu13WYTNIJTO@poczta.onet.pl> said: Inna sprawa co "używa się", a inna sprawa co znajdowało się w Twoim egzemplarzu. A ponieważ szkalenj kuli nie mamy... To trzeba obejrzeć resztki tego termometru. Jeśli był rtęciowy, to w kapilarze na 100% pozostaną resztki tego metalu. A ja owszem... Czasem spotykało się naftę, ksylen, albo inne podobne płyny barwione oczywiście. -- DJ PS. przy odpisywaniu na priv usun antyspamowy wpis z adresu |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "klechu" <[Only registered users see links. ].pl> napisał w wiadomości news:[Only registered users see links. ].pl... Ciecz znajdująca sie w termometrze była czerwona. Pewnie wyklucza to rtęć ale jako zupełny laik chemiczny nie wiedziałem czy aby rtęci też sie nie farbuje... ;p pozdrawiam, Lechu |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
| a mam takie pytanie,troche z innej beczki: zauwazylem ze na termometrze elektrycznym do miezenia temperatury ciala wynik do temeratury 37 jest nawet o 0,5 stopnia mniejszy niz na termometrze rteciowym,powyzej 37 stopni celcjusza wyniki sa w miare podobne,teraz termometry rteciowe wycofano z aptek,w takim razie mam pytanie jakim sprzetem(termometrem)mozna dokladnie zmierzyc temperature ?czy sa to termometry elektryczne drozsze np.po 100zl i wyzej ?? |
| Tags |
| termometr |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| Stłuczony termometr # 2 | DJ | Forum Chemia | 0 | 06-13-2009 08:34 AM |
| Stłuczony termometr rtęciowy | Karola | Forum Chemia | 18 | 06-09-2009 09:18 PM |
| Stłuczony termometr # 2 | tomek_kry@poczta.onet.pl | Forum Chemia | 0 | 06-09-2009 07:47 PM |
| stluczony termometr we wrzatku - chyba pilne | SM73 | Forum Chemia | 5 | 06-30-2008 11:53 AM |
| Elektroniczny termometr - proszę o pomoc | Szymon Jastrzębowski | Forum Chemia | 16 | 09-30-2004 12:29 PM |