| |||||||
| Register | FAQ | Members List | Calendar | Science Groups New! | Arcade | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
![]() |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
| |||
| Zadanie 1: Jaką ilość gazowego chlorowodoru należy pochłonąć w 100cm^3 1% roztworu wodorotlenku amonu o gęstości d= 0.994g/cm^3 aby otrzymać roztwór buforowy o pH=9.59 (pKb=4.4, pKw=13.8 M=35.05) ODP: n=11mmol d=0.994 Cm= (Cp* d)/M*100% Cm= 1*0.994/(10^ -3) *100* 55.05 Cx= (Kb * Cz* [H+]) / Kw n=m/M wychodzi mi, że: n=18mmol i nie wiem co źle robię Zadanie 2: Jaką ilość gazowego HCl należy wprowadzić do 1.00dm^3 roztworu zawierającego 0.1 mol NH4OH i 0.1 mol NH4Cl aby w roztworze końcowym PH= 9.00 (pKb= 3.9, pKw=13.97) ODP: n= 58mmol w tym rozwiązuję tą samą metodą i nie wychodzi mi odpowiedź z klucza. W ogóle, to zadania ze skryptów były banalne w porównaniu do tych na egzamin. Potrzebuję schematu rozwiązania do tych zadań, ponieważ na liście są one do siebie podobne. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. |
| |||
| On 4 Cze, 22:34, "alburnus" <[Only registered users see links. ]> wrote: Proszę. Ze wzoru obliczyłem, że Cm=(Cp*dr)/M*dr Cm=28 Z tego liczba moli n=Cm*v=0,028 mol NH3*H2O Z niego wynika, że ubywa 1 mol amoniaku a przybywa 1 mol jonów amonowych Wstawiłem dane do wzoru na pH r-ru buforowego: 9.59 = 13.8 - 4.4 - log x/0.028 - x Po przekształceniu obliczyłem x, które wynosi: 0,010985, w przybliżeniu 0,011 Jest to ilość moli dodanego chlorowodoru, czyli można to zapisać jako 11mmoli |
| |||
| Dnia 04-06-2009 o 19:46:12 maxknowledge <[Only registered users see links. ]> napisał(a): Nie jestem chemikiem, ale na fizyce i matmie nauczono mnie, aby objaśniać, co znaczą używane zmienne. (Cm, Cx, Cp, Cz). Przykład, jak zadać pytanie, aby dostać sensowną pomoc, jest np. tutaj: [Only registered users see links. ] a wzory np. tutaj: [Only registered users see links. ] (jest tam też dalszy link do pliku pdf) Zamiast pisać coś takiego: zacząłbym od "Ile moli wodorotlenku amonu (NH4OH, jak wynika z zadania 2) jest w podanym roztworze?" Jego masa molowa to pewnie zmienna M (14 + 4*1 + 16 + 1 = 35). Masa molowa chlorowodoru (HCl, jak sądzą?) to około 35.5 + 1 = 36.5. Tej wielkości nie widzę w w/w równaniach. Gęstość roztworu to praktycznie 1 gram / cm^3, można ją pominąć. Ilość moli NH4OH = 0.1 litra * 1% / 35 g/mol = 2.86*10^(-5) = 28.6 umol (umol to mikromol, mmol to milimol, literka "u" robi za "mikro"). To jest pewnie zmienna Cm w równaniach, skąd 55.05 - nie wiem. Bufor ma mieć pH > 7, czyli być lekko zasadowy. Tego kwasu należy wlać mniej - ale o ile? Mogę się domyślać, że pKb, pKw to stałe dysocjacji (??) zasady (base) i kwasu, kwas solny dysocjuje praktycznie w całości, pKw=13.8, (jeżeli to ta stała, nie wiem), woda amoniakalna częściowo (pKb = 4.4) ale raptownie podajesz równanie: Hmm... "Cz" to niby co? A Kw, Kb? Zauważ, że tą grupę czytają nie tylko ludzie od Ciebie z roku, ale wiele innych, niekoniecznie muszących kojarzyć oznaczenia z podręcznika. Napisz chociaż, jaki jest link do wzorów, z których korzystałeś/aś - tony tego są w sieci. Napisz *dokładnie* dlaczego wybrałeś/aś taką metodę rozwiązania. Tak, jak ja zacząłem wyżej. Czytelnicy wychwycą błędy, np to 55.05, czssami naprawdę trywialne. Pozdrowienia - Antek PS: Czepiam się, bo na grupach mat-fiz nie mam się kogo czepić ![]() Z praktyki wiem, że *wielokrotnie* pisałem swoje rozwiązanie zadania i zawsze ktoś błędy znalazł - tu gdzieś zginęło 1/2, tam kwadrat etc. Dostaniesz pomoc, jeżeli pokażesz własny wkład, a nie przepisywane wzorki. |
| |||
| On 5 Cze, 13:23, "Antek Laczkowski" <ante...@aster.wyrzuc.pl> wrote: Nie mam na to czasu niestety, żeby tłumaczyć każdy wzór - mam na to swój powód: nie interesują mnie ludzie, którzy nie wiedzą co to jest Cz, bo z tego jednoznacznie wynika, że nie mają pojęcia jak się rozwiązuje takie zadania ![]() EOT. |
![]() |
| Tags |
| bufory , chemia , nieorganiczna , zadania |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|