| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| Witam Na wstępie przepraszam za zapewne banalne pytanie, nie czytam grupy, jak i nie interesuję się chemi±. Potrzebuję jaki¶ proszek czy co¶ co zmienia kolor pod wpływem wody, woda będzie bardzo zimna jakie¶ 3 stopnie jeżeli to ułatwi. Co¶ dla laika chemicznego. Przy czym chciałbym żeby nie zachodziły jakie¶ złe reakcje chemiczne z plastikiem, metalem i gum±. Wyja¶niaj±c po co mi to, mam obudowę podwodn± w której mam przeciek, którego nie potrafię zlokalizować, który¶ o-ring puszcza, obudowajest przezroczysta to kombinuję wypełnić j± jakim¶ proszkiem i obserwować pod wod±. |
|
| |||
| |||
| >Użytkownik "maran" <[Only registered users see links. ].pl> napisał w wiadomo¶ci A nie widac gdzie sie tworza krople wody ? Moze przy naciskaniu przyciskow ? Proszek .. wyprazony CuSO4 [siarczan miedzi] - prazyc az niebieskiego zrobi sie bialy. Po uzyciu mozna sie zabawic w hodowce krysztalow. A moze zalac [nie do pelna] roztworem fenoloftaleiny a z zewnatrz podac wode lekko zasadowa - soda spozywcza, Kret, Nornik [NaOH do czyszczenia rur] Ewentualnie wysmarowac od srodka szamponem i wsadzic do komory ze sprezonym powietrzem. J. |
|
| |||
| |||
| Moza zona tez nie jest chemikiem, ale za kazdym razem (z uzyciem wody) cos robi, ze moje szare skarpetki robia sie biale Sorki za zart |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "maran" <[Only registered users see links. ].pl> napisał w wiadomo¶ci news:[Only registered users see links. ]... Witam Na wstępie przepraszam za zapewne banalne pytanie, nie czytam grupy, jak i nie interesuję się chemi±. Potrzebuję jaki¶ proszek czy co¶ co zmienia kolor pod wpływem wody, woda będzie bardzo zimna jakie¶ 3 stopnie jeżeli to ułatwi. Co¶ dla laika chemicznego. Przy czym chciałbym żeby nie zachodziły jakie¶ złe reakcje chemiczne z plastikiem, metalem i gum±. Wyja¶niaj±c po co mi to, mam obudowę podwodn± w której mam przeciek, którego nie potrafię zlokalizować, który¶ o-ring puszcza, obudowa jest przezroczysta to kombinuję wypełnić j± jakim¶ proszkiem i obserwować pod wod±. _________________ Spróbuj tak. Wsyp do obudowy such± m±kę wrocławsk±, tyle ile się da. Zanurz obudowę pod wodę i trzymaj, powiedzmy 15 minut. Potem obudowę wyjmij i wysyp m±kę. W miejscu, gdzie jest przeciek utworzy się gęsty glut. Będzie on przylegał do tego miejsca. Pozdrawiam, Wojtek |
|
| |||
| |||
| > Spróbuj tak. Wsyp do obudowy such± m±kę wrocławsk±, tyle ile się da. No to masz kolego wycieczkę do Wrocka :-) i to jest chyba najlepszy pomysł, może nie chemiczny, ale to chyba bez znaczenia. J |
| Tags |
| kolor , proszek , wody , zmieniajacy |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| dezynfekcja wody , czym? | PAndy | Forum Chemia | 0 | 11-30-2007 08:35 AM |
| separacja gestego oleju (hipol) od wody | majkello | Forum Chemia | 3 | 06-19-2005 04:38 PM |
| Metale ziem rzadkich: glinokrzemiany a alkaliczno¶ć wody | Pszemol | Forum Chemia | 29 | 06-28-2004 01:20 PM |