| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| witam, znalazlem w gratach butelke czegos takiego - nie wiem co z tym zrobic, nie chce na smietnik wyrzucac, bo nie wiadomo jakie to ma wlasciwosci - jeszcze ktos znajdzie i wypije.... kolor rozowy, opisy po francusku oznaczenia : renferme du metasillicate de sodium SP15. kiedys probowalem to rozszyfrowac slownikami itp, ale to co wyszlo nie dawalo jakiegos ogolnie spotykanego srodka, o ktorym by cos google powiedzialo jesli ktos moze mnie oswiecic co to, do czego i ew jak to zneutralizowac, bede zobowiazany. pozdrawiam Michał |
|
| |||
| |||
| On 12/13/2008 10:10 PM, Michał wrote: "metasillicate de sodium" to metakrzemian sodu [Only registered users see links. ] "renferme" wg interii [Only registered users see links. ] to ukryty, stęchły, zamknięty w sobie... Nie bardzo mi tu coś z tego pasuje. Sam metakrzemian sodu ma właściwości żrące, natomiast w wodzie hydrolizuje do krzemionki i ługu sodowego (całkowicie nieszkodliwych dla środowiska w tych ilościach), w związku z czym najprostszym sposobem likwidacji jest wlanie/wsypanie do kanalizacji i przepłukanie dużą ilością wody. O, znalazłem jeszcze coś takiego: [Only registered users see links. ] Wygląda na to, że "SP15" to rozcieńczone szkło wodne z detergentami. Wylej i przepłucz. MS -- Michał Sobkowski, Poznań [Only registered users see links. ] "Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie!" [U. Eco] |
|
| |||
| |||
| Dnia 13.12.2008 Michał <gg> napisał/a: Francuski mi obcy, ale wszystko wskazuję że powyższe oznacza: "zawiera metakrzemian sodowy", ale skoro mówisz "wypić" to pewnie nie jest to czysty metakrzemian (Na2OSiO2) a "szkło wodne". Różnica w zawartości sodu (Na2OnSiO2). Szkło wodne ma zwykle postać "gęstej" przezroczystej cieczy. Techniczne może być zabarwione. Jeśli to ww, to możesz rozcieńczyć wodą i wylać do zlewu albo używać jako kleju -- Marcin |
|
| |||
| |||
| > Francuski mi obcy, ale wszystko wskazuję że powyższe oznacza: Dzieki za informacje mozna uzyc? jako klej - w jaki sposob, jesli to trafnie sformulowane pytanie pozdrawiam Michal |
|
| |||
| |||
| Dnia 14.12.2008 Michał <gg> napisał/a: Wylać, przepłukać jak sugerował Twój imiennik (co by Ci tam gdzieś nie zaschło) i tyle. Ja bym się nie bawił w klejenie jakimś starym szmelcem, bo szkło wodne jest bardzo tanie, a jako klej ma dość ograniczoną funkcjonalność - bodajże do ceramiki (pewnie z dalszym wypalaniem), do papieru, pewnie jakieś inne... pogooglaj odrobinkę. -- Marcin |
|
| |||
| |||
| > Wylać, przepłukać jak sugerował Twój imiennik (co by Ci tam gdzieś nie Dziekuje za informacje, jutro uroczyscie wyleje pozdrawiam Michal |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "Michał" <gg:2200099@nomail.pl> napisał w wiadomości news:gi990d$gr7$1@news.onet.pl... Byle w rurze nie było kwaśnego odczynu, bo wszystko "stanie" -- ==========###-###*###-###============== Jaroslaw Dubowski, Bytom [Only registered users see links. ] ==========###-###-###-###============== |
| Tags |
| metasillicate , renferme , sodium , srodek |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| Method For Preparing Aqueous Solutions Of Sodium Borohydride Of High Concentration | loki396 | Organic Chemistry Forum | 2 | 08-16-2010 05:28 AM |
| Sodium Methylparaben | yuqingfeng | Chemistry Forum | 0 | 05-07-2010 05:33 AM |
| [semi OT] Sapone Liquido vs Bagnoschiuma | Franco | Forum Chimica | 3 | 08-10-2007 05:27 PM |
| Sodium Tetraborate & Acetore Reaction? | Eric Stein | Chemistry Forum | 4 | 02-16-2004 09:53 PM |
| Sodium trisilicate function | Jif | Chemistry Forum | 5 | 11-14-2003 12:52 AM |