| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| Witam! Po zastosowaniu w umywalce łazienkowej preparatu o nazwie Kret (na opakowaniu jest opis: "zawiera aktywator aluminiowy" oraz "Granulki do udrażniania i dezynfekcji rur" a także zastosowaniu preparatu o nazwie Aro, na którego opakowaniu jest napisane: "Granulki do udrażniania rur i syfonów" pojawił się na wszystkim w łazience delikatny biały osad. Jest on widoczny na rzeczach kolorowych, a także jest wyczuwalny pod palcami. Daje się zmyć wodą, chociaż nie mam pewności czy do końca. Użycie tych preparatów (każdego z osobna) polegało na wsypaniu do otworu w umywalce i zalaniu wrzątkiem. Pytania: 1) Jaki skład może mieć taki osad i jakie są jego właściwości? 2) Czy może być szkodliwy dla pralki, która przy pierwszej próbie była otwarta (pralka ładowana od góry, miała otwartą klapę)? 3) czy należałoby coś zrobić dla zneutralizowania tego co się stało - w pralce i w łazience Proszę wybaczyć być może naiwność tych pytań, ale na chemii się nie znam, a sprawa mnie niepokoi. Pozdrawiam |
|
| |||
| |||
| Dnia Mon, 08 Dec 2008 15:23:19 +0100, KaZetE napisał(a): Uuuu. Te preparaty to w zasadzie grzeja wode i zalanie wrzatkiem moze doprowadzic do zagotowania roztworu (wiem co mowie bardzo paskudnymi obrazeniami. A skad Ci sie on w ogole wzial? Gotowalo ci sie w syfonie i para buchala po okolicy? Zalezy od skladu. Zobacz czy nie jest silnie alkaliczny. jezeli Ci sie gotowalo w syfonie, to kropelki mgly mogly uniesc NaOH i osadzic. Generalnie aluminium i stopy zle na lugi reaguja. Najpierw trzeba sie dowiedziec co to. -- Jaroslaw "Jaros" Berezowski |
|
| |||
| |||
| Dziękuję za odpowiedź. Mnie nic się nie stało. Szal zakrywający usta i noc wystarczył. Przed Kretem został wlany rzątek do syfonu, poterm wsypany Kret i znowu wrzątek. Ale nie wydaje mi się żeby para buchała po okolicy. Jak mam to sprawdzić? Wygląda na to, że się gotowało, przynajmniej przez chwilę. A co w pralce jest z aluminium lub stopów i jak można sprawdzić czy jest OK? Czy to może się pogarszać z czasem? Na wszelki wypadek w jakimś czasie po tym pralka wykonała pranie bez ciuchów - wszystko przebiegło prawidłowo. No właśnie, tego nie wiem. Pozdrawiam |
|
| |||
| |||
| Dnia Mon, 08 Dec 2008 22:41:36 +0100, KaZetE napisał(a): Chodzilo mi raczej o bryzgi wrzacego stezonego roztworu NaOH. Robi paskudne poparzenia, a oczy mozna sobie zalatwic na reszte zycia. Miales okulary ochronne do tej zabawy? Wilgotnym wacikiem do uszu zbierz ta substacje i uzyj jakiegos wskaznika (np. papierek lakmusowy, jak nie masz to np. [Only registered users see links. ] Jak wyplukales to raczej problemu nie bedzie. -- Jaroslaw "Jaros" Berezowski |
|
| |||
| |||
| Jeszcze raz bardzo dziękuję. Rozumiem, że zagrożenie dla oczu też stanowioby jakieś pryśnięcie. Mnie tylko odrobinę szczypało. Zresztą nie była to moja pierwsza próba z Kretem, tyle, że wcześniejsze były bez wrzątku i co dziwne wydaje mi się, że bez wrzątku było "ostrzej". Najgorsze w tym jest to, że tym razem nawet z wrzątkiem nie pomogło przetkać umywalki, a miało być skuteczniejsze. Może gdzieś kupię papierek lakmusowy. Zobaczę na ZUMI gdzie są sklepy chemiczne. Tylko, że tego osadu jest już bardzo mało i nie wiem czy wystarczy do takiej próby. Ponadto nie wiem co z tego badania ma wynikać - to znaczy jakie działania należałoby wykonać w zależności od wyniku? I to jest dobra wiadomość. Z tym, że wypłukanie dotyczyło wnętrza pralki. A co z obudową i instalacją z tyłu? Ponadto przez szczeliny mogło się coś dostać do miejsc z których się steruje, na przykład między klawisze. Pozdrawiam |
|
| |||
| |||
| Dnia Mon, 8 Dec 2008 21:50:36 +0100, Jaroslaw Berezowski <[Only registered users see links. ]> napisał: nic nie trzeba neutralizowac NaOH szybko wychwytuje CO2 z powietrza i staje sie niegrozny. Jezeli miales jednak gdzies cos aluminiowego to moga byc w tym dziury (reakcja jest gwaltowna i z wydzieleniem wodoru co tez nie jest do konca bezpieczne). A jak koniecznie chcesz neutralizowac to chocby octem, chociaz nie widze sensu. -- pozdrawia yorgus |
|
| |||
| |||
| > Po zastosowaniu w umywalce łazienkowej preparatu Podstawić miskę pod zlew i odkręcić spód odstojnika to prawie każdy potrafi. Po usunięciu stałych zanieczyszczeń tak samo ręcznie się przykręca dno odstojnika. Kret bardzo dobrze konserwuje instalację i poprawia zapach, nie dopuszcza do zapchania. Jak już się zapcha mocno to kret nie poradzi. |
|
| |||
| |||
| >> Pytania: Nie musi się aż zagotować. Podczas rozpuszczania stałego NaOH w wodzie tworzy się mgiełka rozpylonego roztworu ługu, który ma wyraźnie drażniące/duszące właściwości. W przypadku reakcji z glinem, tworzy się o wiele więcej owej mgiełki. Jeśli jest to duża ilość Kreta, to zawiesina może pzostawiać ślad na błyszczących powierzchniach. Ponieważ ta stała substancja to głównie K2CO3, może zostać trwały ślad na np aluminium. Dla pewności przemyć tamponem z rozcieńczonym octem lub kwasem borowym (słabszy od octowego). tpl |
|
| |||
| |||
| Bardzo dziękuję. A co aluminiowego lub innego wrażliwego na K2CO3 mogę mieć w typowej łazience? Tył pralki, baterie, klamkę? Pozdrawiam |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "KaZetE" <nieprawdziwy@nieprawdziwa.pl> napisał w wiadomości news:ghlvh5$9tr$1@nemesis.news.neostrada.pl... Z doświaczenia powiem, że używanie ponad miarę, tzn sypanie zbyt dużych ilości kreta może stworzyć coś w rodzaju kamiennego czopa, złożonego z hmmm.. jakby półrozpuszczonych granulek, zbitych w jedną, praktycznie nierozpuszczalną masę. Rozbierałem taki syfon, to wiem Tak więc ostrożnie i z tym. -- Pozdrawiam, Kerry |
| Tags |
| kreta , skutki , użycia |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| "zgubne" skutki CO2 (?) | Piotr Woszczyński | Forum Chemia | 35 | 01-19-2009 11:44 AM |
| nawoz akwarystyczny - Co to za reakcja, jakie skutki ?(długie) | Paweł Ignatowski | Forum Chemia | 2 | 01-19-2005 03:14 PM |
| Co na kreta. | Nikt | Forum Chemia | 20 | 08-30-2003 09:23 AM |