| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| Chciałem w pewnym sklepie internetowym kupić ok. 1kg nadmanganianu potasu, ale powiedziano mi, że trzeba podpisać zaświadczenie, do czego będzie się go używać. I teraz moje pytania: 1. Dlaczego trzeba napisać to zaświadczenie. Czy nadmanganian potasu stwarza jakieś szczególne niebezpieczeństwo? 2. Na jakie jeszcze substancje trzeba pisać zaświadczenie lub mieć zezwolenie, i gdzie takie zezwolenie można nabyć? |
|
| |||
| |||
| 2. Na jakie jeszcze substancje trzeba pisać zaświadczenie lub mieć zezwolenie, i gdzie takie zezwolenie można nabyć? Trzeba powiedzieć kto kupuje i do czego będzie używał, albo napisać. Na niektóre rozpuszczalniki, kwasy. W sklepach motoryzacyjnych zwykle nie pytają do czego będzie używany kwas akumulatorowy, pewnie się sami domyślają. Za PRL trzeba było napisać zamówienie na nici stylonowe, bo inaczej nie sprzedali. Pytanie do czego wydaje się dobre, bo kto potrafi sensownie odpowiedzieć na pytanie, to potrafi to bezpiecznie do miejsca przeznaczenia donieść i wykorzystać. |
|
| |||
| |||
| On 7 Paź, 21:03, mateuszkrecisz <[Only registered users see links. ]> wrote: Nadmanganian potasu znajduje się w wykazie substancji będących prekursorami narkotykowymi (ustawa o przeciwdziałaniu narkomani). Ustawa nakłada obowiązek ewidencji produkcji oraz obrotu, w tym także zbieranie informacji o nabywającym: "Art. 23a. 1. Dokumentacja dotycząca posiadania i obrotu prekursorami grupy I-R, IIA-R i IIB-R powinna zawierać oświadczenie podmiotu nabywającego te prekursory o ich przeznaczeniu..." Do grupy IIB-R należą także oprócz nadmanganianu takie popularne substancje jak aceton, kwas solny, kwas siarkowy, toluen. |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| > Chciałem w pewnym sklepie internetowym kupić ok. 1kg nadmanganianu Podaję przepis : 1) Zetrzyj pilnikiem łyżkę aluminiową na proszek. 2) Wymieszaj z nadmanganianem potasu w stosunku 2:1 3) Zabezpiecz buzię !!!!! 4) Podpal Jeszcze lepiej wychodzi z magnezem. W zasadzie może to być byle co , np. cukier. KMnO4 jest silnym utleniaczem. Kupisz w aptece bez recepty (Calcium Hypermanganium) . MH -- Wysłano z serwisu OnetNiusy: [Only registered users see links. ] |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| "Pawel Jaloszynski" <scyd.SKASUJ@gazeta.pl> wrote in message news:fek5lm$fk6$1@inews.gazeta.pl... oj sie czepiasz - zwichrowaly mu sie 3 literki - byl blisko |
| Tags |
| nadmanganian , potasu |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| Cyjanek potasu | Pirotechnik | Forum Chemia | 21 | 05-20-2012 07:14 PM |
| oddzielenie chlorku potasu | Paweł | Forum Chemia | 13 | 09-29-2006 07:24 PM |
| Nadmanganian potasu | Tomasz Pluciński | Forum Chemia | 0 | 07-21-2003 09:31 AM |
| Nadmanganian potasu | klechu13@poczta.onet.pl | Forum Chemia | 0 | 07-18-2003 10:19 AM |
| Nadmanganian potasu | Adamus | Forum Chemia | 0 | 07-17-2003 07:20 PM |