| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| On 6 Cze, 19:28, lcc <pikolin...@o2.pl> wrote: swietny komentarz i jakby wyjatkowo adekwatny komentarza |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
| Ja eksperymentuje z dwuetapowa synteza cyjanku potasu-mocznik plus weglan potasu->cyjanian potasu,nastepnie redukowany weglem->cyjanek potasu. O ile pierwszy etap przebiega z grubsza bezproblemowo-pomijajac fakt ze zamiast bezbarwnej powstaje stop o barwie bialej-o tyle mam problemy i watpliwosci co do drugiego etapu. Mianowicie jak z polaczenia bialego proszku cyjanianu potasu czarnego wegla ma powstac bialy stop? nijak mi to nie wychodzi,wciaz jest czarne,w najepszym wypadku-szare. A przeciez nie ma w tym teoretycznie zadnej filozofii-w instrukcji jest tylko mowa o silnym podgrzaniu. Podgrzewam ale zbielec nijak nie chce... Jak z czarnego ma powstac biale? |
| Tags |
| cyjanek , potasu |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| Nadmanganian potasu | mateuszkrecisz | Forum Chemia | 6 | 10-11-2007 10:11 AM |
| oddzielenie chlorku potasu | Paweł | Forum Chemia | 13 | 09-29-2006 07:24 PM |
| Cyjanek potasu | sc0rp@poczta.onet.pl | Forum Chemia | 3 | 07-01-2004 02:37 AM |
| cyjanek | B@rtek | Forum Chemia | 9 | 06-20-2004 11:18 AM |
| Cyjanek | Bartek | Forum Chemia | 11 | 04-30-2004 01:04 PM |