| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| Witam! W jaki sposób przeliczyć ppm na mS, a dokładnie mam roztwór ClO2 o stężeniu 5 ppm jaką on ma przewodność w mS?? Czy to da się przeliczyć w ogóle? Przemek |
|
| |||
| |||
| Wasiuk wrote: W ogólnym przypadku nie. Jedyny ratunek to tablice przedstawiające przewodność w funkcji stężenia. A tak nawiasem mówiąc to jeśli te 5 ppm jest rozpuszczone w zwykłej wodzie, to wpływ tego ClO2 na przewodnictwo jest praktycznie żaden. W każdym razie ja nie zaryzykowałbym prób określenia stężenia ClO2 na podstawie przewodnictwa roztworu. AW |
|
| |||
| |||
| > W ogólnym przypadku nie. To może ktoś ma jakiś pomysł jak można rozdzielić dwie fazy woda - ClO2 ?? Planowałem to zrobić za pomocą konduktometru na podstawie przewodności ale obawiam się, że jednak ClO2 ma tak znikomą przewodność (biorąc pod uwagę to moje stężenie), że konduktometr nie zorientuje się kiedy płynie woda a kiedy ClO2. A może są jakieś inne czujniki które będą wstanie to rozróżnić. Przemek |
|
| |||
| |||
| > Witam! Przemku -przeczytałem Twój post w google zadałem pytanie : ClO2 conductivity -pokazało się wiele stron Wyniki 1 - 10 spośród około 773 dla zapytania ClO2 conductivity. (Znaleziono w 0,29 sek.) -jedna z nich: [Only registered users see links. ] być może lektura tych stron pomoze rozwiązać Twój problem pozdrawiam Piotr -- Wysłano z serwisu OnetNiusy: [Only registered users see links. ] |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "Wasiuk" <[Only registered users see links. ]> napisał w wiadomości news:f2414v$7i6$[Only registered users see links. ].tpi.pl... roztwór o stężeniu 5 ppm ClO2 w H2O tworzy 2 fazy? konduktometrem sie fazy rozdziela? to kiedy Dwutlenek chloru jest gazem i prądu jako gaz nie przewodzi. Paweł |
|
| |||
| |||
| > roztwór o stężeniu 5 ppm ClO2 w H2O tworzy 2 fazy? Tu się może niezbyt precyzyjnie określiłem, chodzi mi, że w rurze płynie woda, potem roztwór wodny ClO2 a potem znowu woda i to jest właśnie zmiana tych faz i muszę tą zmianę w jakiś sposób wykryć. I stąd moje pytanie o przewodność ClO2 aby zastosować powszechnie stosowany w tych przypadkach konduktometr lub jeżeli ta przewodność jest na tyle znikoma, że konduktometr sobie nie poradzi zastosować inny czujnik... Tak jak najbardziej w tym przypadku, w przemyśle spożywczym bardzo szeroko stosowane. No tak ale ja się nie pytałem o gaz tylko o roztwór wodny o stężeniu 5 ppm, chyba mało uważnie przeczytałeś pierwszy post. Przemek |
|
| |||
| |||
| On 5/13/2007 9:14 AM, Wasiuk wrote: [...] Woda to szerokie pojęcie! :-) Co to za woda? Jaka czystość? Jakie ma przewodnictwo właściwe? Zapytałeś: "To może ktoś ma jakiś pomysł jak można rozdzielić dwie fazy woda - ClO2 ?". Po czym dodałeś: "Planowałem to zrobić za pomocą konduktometru". Tu nie ma słowa o żadnym roztworze. Chyba moło uważnie zadajesz pytania. :-> A tu masz wyjaśnione, co chemik rozumie pod pojęciem fazy: [Only registered users see links. ] Taka uwaga nazywa się "impertynencja". :-) Chcesz pomocy, czy chcesz się trochę pokłócić? Michał -- Michał Sobkowski, Poznań [Only registered users see links. ] "Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie!" [U. Eco] |
|
| |||
| |||
| Woda studzienna od 0,9 do 1,1 mS Nie wiem czemu cytujesz drugi mój post który jest nawiązaniem do pierwszego i rzeczywiście w drugim nic nie napisałem o stężeniu ale tojest dyskusja i nie widze sensu sie powtarzać. Nie wiem co chcesz udowodnić w ten sposób... Nie chce się kłocić i chce pomocy, nie rozumiem takiego podejścia, odbieganie od tematu zasadniczego i opieprzanie pytającego a ja zadałem chyba jasne pytanie i naprawdę wszystko opisałem o co mi chodzi jeżeli coś jest niejasne to proszę o pytania to jest dyskusja. Pytanie powtórze aby ktoś mnie nie zacytował że o bzdurach pisze, jaką przewodność ma roztwór ClO2 o stężeniu 5 ppm. I to wszystko... nic wię cej nie potrzebuję. P.S. A jeżeli chodzi o fazy to tak jak już pisałem w tym przypadku też się mówi o fazach i myślę że mogę tak to tu określać gdyż wieloktotnie na tej grupie pisano że tematy poruszane są zarówno z chemi jak i z inżynierii chemicznej, a w inżynierii chemiczne właśnie określa się zmianę płynącego medium jaką zmianę fazy, np woda - piwo, woda - mleko, środek dezynfekujący - woda itd... Przemek Przemek |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| No dobra skoro jak rozumiem jest to zbyt małe stężenie żeby go mógł rozróżnić konduktometr względem wody to czy są jakieś inne czujniki które by mogły to rozróżnić... Przemek |
| Tags |
| ppm |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|