| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| Witam, Czy ktoś mógłby podesłać synteze ww kwasu ? Oczywiście może byc in english. Przeszukałem sieć i jedyne co udało mi sie znaleźć na temat syntezy to dwie linijki syntezy na angielskiej wikipedii. Odczynnik drogi a chciałbym wykonać kilka doświadczeń ze stronki p. Plucinskiego. CheMiK |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "Michał Sobkowski" <msob@falszywy.adres.invalid> napisał w wiadomości news:erf2fo$j3k$3@sunflower.man.poznan.pl... No fakt...chciałem kiedyś kupić kwas chlorooctowy, ale troche cena mnie wystraszyła i to nie był POCh czy cos w tym stylu. A zdobycie samego kwasu nie jest proste, szukam szukam i jak juz znajde to jest on drogi...nie pozwole sobie przecież na taki wydatek w syntezie organicznej estrów kwasu malonowego. Np. w reakcji otrzymywania kwasów aryloakrylowych uzywa się kwasu malonowego. Może ktoś z grupowiczów poratuje mnie tym odczynnikiem :> Jeżeli bym miał kwas chlorooctowy i NaCN to synteza i jest u mnie w domowym labie do przeprowadzenia. W sumie ten drugi substrat mógłbym zrobić, tylko troche sie boje :/ chociaż ja wiem...tyle sie mówi o tym związku że taka trucizna, nawet w kryminałach pisza, a LD50 ma podobne do wielu innych związków CheMiK |
|
| |||
| |||
| CheMiK <tixus23@wp.pl> napisał(a): Namiar ci moge dac. Kwas malonowy mozesz latwo otrzymac m.in: hydrolizujac kwas barbiturowy albo utleniajac kwas jablkowy V. Dessaignes, Ann., 1858, 107, str. 251. J-23 PS Jakbym sa mial go robic na wieksza skale to sprobowalbym reakcji grignarda na chlorku metylenu a potem na to suchym CO2 podzialal. Bo reszta metod jest IMO absurdalna z ekonomicznego punktu widzenia- lepiej kupic gotowy. -- Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> [Only registered users see links. ] |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "Hans Kloss" <necr0c0w.WYTNIJ@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:erfguf$n3l$1@inews.gazeta.pl... A jaka jest wydajność wychodząc z Grignarda ? Co prawda dostępu do suchego lodu za bardzo nie mam, bo musiałbym kupić 10kg to może nawet zrobiłby go troche, tylko trzeba by było kupic CH2Cl2 bo sie skończył. CheMiK |
|
| |||
| |||
| Rzeczywiscie. Biorac pod uwage, ze w Aldrichu (sprawdzalem angielska strone) 100g kosztuje ponizej 80 zl (13GPB) i caly koszt papraniny synteza zwanej, odczynnikow, rozpuszczlnikow, niechcianych potencjalnych dekarboksylacji to moze lepiej to kupic. Z estrow mozna. Czemu nie. Ale po co? O wiele tansze nie sa. A moze nasz kolega, autor wspomianych doswiadczen ma jakis dobry przepis na ten kwas. -- Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> [Only registered users see links. ] |
|
| |||
| |||
| > A moze nasz kolega, autor wspomianych doswiadczen ma jakis dobry przepis Siedzę cicho, ale wywołują do odpowiedzi... Przyznaję się, ze ja już mam mało czasu na niemal wszystko (dosłownie). Jest takie mnóstwo rzeczy naokoło, jak chociażby turystowanie, mapy, filmowanie, fotografia, muzyka. Tak, że jak tylko mogę, to nie zabieram się za rzeczy czasochłonne - i idę żebrać odczynniki po kolegach. Jestem w tej dobrej sytuacji, że z reguły dostaję to co mi potrzebne. Tak, że nie podpowiem tu nic sensownego. Bo synteza poprzez KCN ma swoje kiepskie strony, a co do Grignarda z CH2Cl2, to jestem wielkim pesymistą. Może i śladowe ilości powstają, ale bardzo mało to zachęcające. Zdecydowanie: kupić (a jeszcze lepiej - pójść w moje ślady, i pochodzić po ludziach gdzieś na wyższej uczelni)! 100 g/15 Euro: równowartość ilu paczek wstrętnych papierochów? Lub ile to puszek z piwem? powodzenia! tpl |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "Tomasz Pluciński" <tomek@chem.univ.gda.pl> napisał w wiadomości news:erhmvn$2c6$1@news.task.gda.pl... Może i śladowe ilości powstają, ale bardzo mało to Do mnie to nie było, ale nawet jeżeli chciałbym tak oszczędzać to wiele sie nie naoszczędzam, bo nie pale i nie pije per centów Co gorsze, jestem uczulony na dym papierosowy, tak wiec nawet nie moge zbliżać sie do palaczy bo od razu mam objawy jak bym sie bromu nawdychał. Po ludziach raczej nie pochodze bo tych co pytałem nie mają, a Ci co mogą mieć nie dadzą, bo to uczelniane, a poza tym ja jako gimnazjalista, nie wiem nic o chemii. Wychodzi że może 'Hans Kloss' będzie coś mógł zdziałać. Oby. CheMiK |
|
| |||
| |||
| Z tymi papierosami nie bierz tego doslownie. To tylko taka ogolna refleksja nad tym, na co ''dzisiejsza mlodziez'' potrafi wyrzucac pieniadze. Niestety okazuje sie, ze na kwas malonowy nie ma zadnego domowego sposobu a la Stefan Sekowski. Cos w rodzaju: przesaczyc przez gazik paste do zebow Pollena, osad przemyc olejem do silniczkow samolotowych, osuszyc i zwazyc. Wydajnosc 5g kwasu/tubka. -- Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> [Only registered users see links. ] |
| Tags |
| kwas , malonowy |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| Kwas pirogronowy z acetonu | tantui@poczta.onet.pl | Forum Chemia | 4 | 07-27-2006 08:22 AM |
| Kwas pikrynowy w laboratorium | Michał | Forum Chemia | 5 | 11-13-2004 10:53 PM |
| kwas malonowy | elafan | Forum Chemia | 5 | 07-09-2004 06:38 AM |
| kwas alfa-hydroksyoktanowy | aga | Forum Chemia | 0 | 04-05-2004 09:32 AM |
| Kwas cytrynowy | Piotr K. Olszewski | Forum Chemia | 0 | 09-03-2003 03:54 PM |