| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| Witam Mam nawóz w którym zawarte jest 0,02mg miedzi. Nawóz muszę rozpuścić w 400l wody. Jak duże będzie stężeniu miedzi w przeliczeniu na ppm? Próbowałam sama do tego dojść i wychodzi mi około 0,0008ppm. Niestety moja edukcja chemii skonczyła się w liceum i nie jestem pewna poprawności swoich obliczeń. Czy ktoś mogłby potwierdzić ten wynik lub zaprzeczyć? Pozdrawiam Katiesa |
|
| |||
| |||
| Katie napisał(a): jest OK taki: 7,81*10^-10 mol/dm3 ?? |
|
| |||
| |||
| dot <""dominik\"@soliton.ch.pw.edu(dot)pl"> Dawno nie liczyłem ppm-ów ale opierając się na definicji [Only registered users see links. ] mam tak: Czasteczek wody jest "x": 18g - Na cząst. 400.000g - x cząst. Jonów miedzi jest "y": 63.5g - Na jonów 0.02*10^-3g - y jonów Na milion cząsteczek rozpuszczalnika przypada "z" jonów miedzi: x cząst. wody - y jonów Cu 1.000.000 cząst. wody - z jonów Cu Po wyliczeniu z=0.0000142 ppm No chyba, że się pomyliłem ;-) Piotr PS. 0,02mg Cu to strasznie mało! Czy ta wartość dotyczy całego opakowania? czy np. 100ml? -- Wysłano z serwisu OnetNiusy: [Only registered users see links. ] |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| ??? ppm = 1/1.000.000 = mg/kg Paweł |
|
| |||
| |||
| Paweł Sroka napisał: Nikt ci nie zakazuje tak liczyć ppm'ów. Dobrze by było, abyś za każdym razem podawał przy jednostce jej definicję. Porównaj: [Only registered users see links. ] Rozdział pt."NIST caution" Może Polimerek się szerzej wypowie na ten temat [Only registered users see links. ] ;-) :-D Piotr -- Wysłano z serwisu OnetNiusy: [Only registered users see links. ] |
|
| |||
| |||
| On 3/25/2006 4:25 PM, Piotr K. Olszewski wrote: Nie wiem czy to zwyczaj, czy definicja, ale w odniesieniu do stężeń ppm-y domyślnie przyjmuje się jako części wagowe (podobnie jak procenty i promile). Dlatego w innych przypadkach należy zaznaczać, że chodzi o ppm-y, procenty itp. objętościowe lub molowe lub jeszcze inne. Wikipedia również podaje typową jednostkę ppm jako mg/kg, czyli części wagowe. Michał -- Michał Sobkowski, Poznań [Only registered users see links. ] "Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie!" [U. Eco] |
|
| |||
| |||
| Michał Sobkowski napisał: ppm to ppm ;-) a jakie to części będą to już od ciebie zależy. A ja myślę, że chociaż ppm jest często stosowany do wyrażania zawartości w ułamkach masowych to nie znaczy, że trzeba tracić z oczu definicję. A wiesz? z ciekawości zajrzałem pod: [Only registered users see links. ] [Only registered users see links. ] ale pewnie nie o tę stronę z wikipedii ci chodziło ;-) Piotr -- Wysłano z serwisu OnetNiusy: [Only registered users see links. ] |
|
| |||
| |||
| Katie napisał(a): tak wychodzi po przeliczeniu wszystkiego na mole - > czyli jak sie upieraja ( i moim zdaniem mam JA racje ) to ppm jest rowny 10^-6 mol/dm^3 ! |
|
| |||
| |||
| bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi ale nadal nie wiem jak to jest... mi z obliczen wyszlo tak jak dot'owi (0,000781) ale w dyskusji pojawily sie tez 2 inny wyniki (0.0000142 i 0,00005) :/ ktory jest poprawny? |
| Tags |
| przeliczanie , stężęń |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| Przeliczanie g na mEq | Jan Bartnik | Forum Chemia | 3 | 10-16-2008 08:11 PM |
| przeliczanie stężeń | Piotr K. Olszewski | Forum Chemia | 0 | 03-29-2006 08:50 AM |
| mlU/ml ng/ml - przeliczanie jednostek | Kazimierz Kurz | Forum Chemia | 2 | 09-29-2005 08:34 AM |
| Przeliczanie stezen - czy dobrze? | Pawel | Forum Chemia | 1 | 08-26-2004 07:30 AM |
| Jakie są sposoby wyrażania stężęń poza procentowym i molowym? | Bartek [Lublin] | Forum Chemia | 9 | 11-03-2003 07:08 PM |