Go Back   Science Forums Biology Forum Molecular Biology Forum Physics Chemistry Forum > Regional Molecular Biology Discussion > Forum Chemia
Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Forum Chemia Forum Chemia


Ile procent kwasu w kwasie ?

Ile procent kwasu w kwasie ? - Forum Chemia

Ile procent kwasu w kwasie ? - Forum Chemia


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-19-2006, 10:06 PM
Piotr K. Olszewski
Guest
 
Posts: n/a
Default Ile procent kwasu w kwasie ?



> Do tej pory te roztwory stosowaliśmy odrębnie - stężenie kwasu azotowego

Hm. Przy powtórnym czytaniu dochodzę do kilku wątpliwości...

Z opisu wynika, że zwiększyła się u was aktywność komórki racjonalizatorskiej:
zamiast dezynfekować według jakiejś tam normy - najpierw jednym kwasem, później
drugim (tak rozumiem słowa "stosowaliśmy odrębnie ktoś wpadł na pomysł
skrócenia procesu technologicznego ("Polak potrafi!").
Nie byłoby w tym nic złego (choć odkąd jesteśmy w Unii - niewiele nam wolno
samodzielnie myśleć - vide zakazane jajka z dwoma żółtkami) - ale powstaje
pytanie:
czy taka mieszanina kwasów będzie tak samo dezynfekować? Gdyby chodziło tylko o
kwasowość - wystarczyłoby użyć jednego kwasu. Skoro używa się dwóch, to pewnie
w jakimś celu, prawda?
Druga wątpliwość jest następująca: problem kontrolowania stężenia kwasów
wskazuje na to, że kwasy się zużywają. Jeśli to "zużycie" wynika tylko z
rozcieńczania resztkami wody zawartymi w dezynfekowanych przedmiotach (butelki
czy co tam macie), to po zmieszaniu ( i opatentowaniu tego nowatorskiego mixu )
wystarczy mierzyć tylko ogólną kwasowość (proporcja kwasu azotowego do octowego
nie zmienia się). Jeśli natomiast któryś z kwasów w większym stopniu reaguje z
zanieczyszczeniami - jest problem oddzielnego ich oznaczania. Ja proponowałem
zastosowanie elektrody azotanowej - wątpię by do roztworu dostawały się z
zewnątrz azotany. Chyba to nie jest jednak dobry pomysł, jeśli część kwasu
azotowego będzie się zobojętniać.

Piotr


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: [Only registered users see links. ]
Reply With Quote
  #2  
Old 02-20-2006, 10:38 AM
Manuel Calavera
Guest
 
Posts: n/a
Default Ile procent kwasu w kwasie ?

Piotr K. Olszewski <piotrkornelolszewskiWYTNIJTO@poczta.onet.pl> napisał(a):
...

Ale przyświeca temu szczytny cel - redukcja ilości ścieków i ochrona
środowiska )


Mix działa tak samo skutecznie - to już sprawdziłem w skali mikro. Kwas
azotowy powoduje spęcznienie i rozpuszczanie osadów a kwas octowy jest
grzybobójczy.


Zużywanie kwasów wynika zarówno ze zobojętniania jak i z rozcieńczania.
Poczytam o elektrodzie azotanowej.
Dzięki wszystkiem za sugestie - jeśli komuś się jeszcze coś nasunie to
wrzucajcie to - nawet luźne idee.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> [Only registered users see links. ]
Reply With Quote
  #3  
Old 02-20-2006, 01:07 PM
Piotr K. Olszewski
Guest
 
Posts: n/a
Default Ile procent kwasu w kwasie ?

"Manuel Calavera" <[Only registered users see links. ]> napisał: *

E tam! Ilość zrzucanego kwasu(ów) będzie przecież taka sama... a czy będzie
zrzucany przy stężeniu rzedu ~1% czy dwukrotnie mniej, to chyba nie ma
znaczenia. No chyba, że ktoś upierdliwy (np. PKO) przyczepiłby się do tego, że
przy większym stężeniu (a to właśnie proponujesz) skutki oddziaływania na
środowisko będą wieksze.
Z pewnością bedzie mniejsze zużycie wody, która... kosztuje!
;-p

Ale zaraz... To wy zrzucacie zakwaszone ścieki ot tak?! I JA w tym mam
uczestniczyć?! Hm...



Ciekawe. Ale przyjmę, że wszystko co żywe zdycha...
Miliony bakterii zginą! ;-)
No dobrze.... jeśli tylko nie narusza się jokowyś norm...


octowego


Dochodzę jednak do wniosku, że mimo zużywania się obu kwasów w miksie może
wystaczy mierzyć ogólne pH.
Jakie są różnice w szybkości zużywania się obu kwasów?
Jeśli zbliżone - proporcja kwasów w miksie się utrzyma.
Jeśli któryś z kwasów zużywa się dwa-trzy razy szybciej - można to policzyć i
uwzględnić uzupełniając w większym stopniu ów kwas po pomiarze kwasowości.

Chyba że zmiany są bardzo nieregularne...

Piotr

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: [Only registered users see links. ]
Reply With Quote
  #4  
Old 02-20-2006, 04:23 PM
Manuel Calavera
Guest
 
Posts: n/a
Default Ile procent kwasu w kwasie ?

Piotr K. Olszewski <piotrkornelolszewskiWYTNIJTO@poczta.onet.pl> napisał(a):


Nie wypuszczamy zakwaszonych scieków - wszystko jest w obiegu zamkniętym. Do
ścieków idzie tylko woda płucząca, której jest o połowę mniej jeśli nie płucze
się po każdym roztworze z osobna. Stężenia kwasów są bardzo niskie a w wodzie
płuczącej są ich śladowe ilości.
A woda nic nas nie kosztuje bo mamy wlasne ujęcia.



Nic z tego, kwasy zużywają się tak nierównomiernie jak tylko jest to możliwe
Potrzebna jest kontrola stężenia - bez tego nie da rady


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> [Only registered users see links. ]
Reply With Quote
  #5  
Old 02-20-2006, 05:01 PM
Piotr K. Olszewski
Guest
 
Posts: n/a
Default Ile procent kwasu w kwasie ?

"Manuel Calavera" <micamic.WYTNIJ@gazeta.pl> napisał:

Przecie ja nie Sanepid .... )) tak sobie tylko żartuję... No, ale w ramach
przekomarzań pociągnę... skoro obieg zamknięty i "śladowe ilości" kwasów są
tracone... to znaczy, że kwasy są tylko rozcieńczane resztkami wody. Stąd
potrzeba uzupełniania kwasu. No to ja sobie myślę teraz tak: to rozcieńczenie
nie może być pomijalnie małe bo nie byłoby potrzeby regeneracji roztworu. W
wyniku tego rozcieńczenia i uzupełniania kwasem -ogólna ilość roztworów obu
kwasów rośnie... Eksportujecie to-to, czy jak? Cz "utylizujecie" w... ehm nic
nie mówiłem ;-)


No, masz chłopie pecha, że na mnie trafiłeś ;-p
Bo widzisz - ja nie jestem technologiem, więc takie nowości mnie interesują i
muszę jeszcze podrążyć...
Otóż: chodziło mi o stosunek stężeń obu kwasów w "pracujących" roztworach.
Jestem skłonny przyjąć, że zmierzone stężenia c1=f(T) i c2=f(T) mają
rzczywiście różny przebieg. Istotna jest jednak (w moich rozważaniach)
zależność c1/c2=f(T). I znów jestem skłonny przyjąć, że dotychczas ta zależność
nie była _liniowa_ Ale IMHO wynika to raczej z różnego (przypadkowo się
zmieniającego) rozcieńczenia roztworów. IMHO po zastosowaniu miksu (a o to ci
przecież chodzi) ta ostatnia zależność baaaaaaaardzo się wyprostuje.
A jeśli tak - to można śmiało wrócić do koncepcji mierzenia tylko ogólnej
kwasowości roztworu.
Ja postąpiłbym tak: jeśli zawiodą zgłoszone w wątku metody (konduktometria,
elektroda jonoselektywna+pH) lub z jakichś względów nie skorzystasz z nich to -
po weryfikacji mojej tezy o stałości "a" w c1/c2=a*T - mierzyłbym tylko pH
roztworu (mieszaniny) i raz na dłuższy czas oznaczałbym kwas octowy.

Piotr

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: [Only registered users see links. ]
Reply With Quote
Reply

Tags
ile , kwasie , kwasu , procent


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ile procent kwasu w kwasie ? Manuel Calavera Forum Chemia 7 02-20-2006 10:30 AM
Ile procent kwasu w kwasie ? Piotr K. Olszewski Forum Chemia 0 02-19-2006 09:48 AM
Tlenki kwasowe kwasu fosforowego (III) i kwasu azotawego (III) Michał Szulc Forum Chemia 3 10-18-2004 08:41 PM
100.5% kwasu cytrynowego w kwasie - mo?liwe? Pawel B Forum Chemia 0 12-18-2003 04:17 PM
Zawartosc kwasu w soku owocowym - metody pomiaru Julius Forum Chemia 1 12-10-2003 11:28 AM


All times are GMT. The time now is 12:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2005 - 2012 Molecular Station | All Rights Reserved
Page generated in 0.15007 seconds with 16 queries