| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| Crosspost: pl.sci.chemia,pl.misc.budowanie, FUT pl.sci.chemia Witam i z gory przepraszam za niecodziennego crossposta, ale moje pytanie dotyczy obu tych dziedzin. Przymierzam sie do remontu lazienki, w tym wymiany instalacji wodnej na miedziana. Zawsze mi sie wydawalo, ze urzadzenia miedziane musza byc powleczone cyna, jesli maja miec stycznosc z woda, zywnoscia itp, zeby nie uwalnialy sie szkodliwe zwiazki miedzi. W sklepach w Europie Zachodniej widzialem zreszta kiedys rury miedziane wewnetrznie cynowane (choc nie zwrocilem wtedy uwagi na ich przeznaczenie). Sprzedawca w sklepie w Krakowie, spytany przeze mnie z glupia frant czy rury, ktore sprzedaje, sa cynowane, najpierw zrobil wielkie oczy, a potem powiedzial ze nigdy o czyms takim nie slyszal. To samo powtorzylo sie w paru innych sklepach handlujacych materialami do instalacji wodnych (Jaka cyna, panie! Czysta miedz!). Czy ktos lepiej ode mnie znajacy temat moglby mnie oswiecic? -- pozdrawiam Maciek "Invent something idiot-proof, and they will invent a better idiot" |
|
| |||
| |||
| Dnia Wed, 21 Sep 2005 11:23:35 +0200, Michał Sobkowski napisał(a): Az z ciekawosci zadzwonie i spytam, czy slyszeli... Ale, skoro instalator i projektant robia wielkie oczy, to znaczy ze nikt sie tym w PL nie przejmuje? W miedzyczasie poguglalem i okazalo sie, ze skleroza mnie nie mylila (moza poszukac pod haslami np. tinned copper tubes itp.) -- pozdrawiam Maciek "Wy mi nie mowcie co mam robic, a ja wam nie powiem gdzie macie isc" |
|
| |||
| |||
| Dnia Wed, 21 Sep 2005 11:23:35 +0200, Michał Sobkowski napisał(a): Faktycznie, da sie te informacje dostac, ale trwa to cale wieki (informacja nie wie, kto ich udziela itd - przelaczaja czlowieka po wszystkich oddzialach). To chyba swiadczy, ze sie w Polsce ciagle nie zwraca uwagi na pewne rzeczy... i pozostaje patrzenie innym na rece. -- dzieki Maciek "Wy mi nie mowcie co mam robic, a ja wam nie powiem gdzie macie isc" |
|
| |||
| |||
| Uzytkownik "Maciek" <[Only registered users see links. ].pl> napisal w wiadomosci news:fxb3f6ta8h3v$.1qbo52muriwpm$.[Only registered users see links. ].. . Dlatego nigdy nie robie instalacji z miedzi :-D. Polecam PEX VIRSBO. Najstarsza instalacja zrobiona przeze mnie w tym systemiem ma 11lat. W szwecji stosowane od 1973 roku. Mozesz uzyc alupexa, bylebys nie bral wloskiego badziewia. IMHO z tanszych systemów niezly jest Rifeng (Chinski!). Do polecania sklejanych mam obawy. Nalezy przy nich miec swiadomosc konsekwencji ruchów termicznych (wydluzen) instalacji i montowac ja odpowiednio. Podobno miedz jest najlepsza, ale... Lista bledów mozliwych i z tego co widze, popelnianych przy wykonywaniu instalacji jest bardzo dluga. Do tego dochodzi rózny sklad wody. Zawsze sie obawiam, ze woda bedzie miekka albo co gorsza lekko kwasna i miedz zacznie przechodzic do roztworu. ZTCW to powoduje uszkodzenie nerek. Byly juz wczesniej posty: mam kolorowa wode, slady miedzi w muszli klozetowej :-(. To objawy wymywania miedzi w róznych postaciach. pozdrawiam Piotr |
|
| |||
| |||
| Mój brat właśnie kończy budować dom i ma rurki plastikowe (nie wiem jakie dokładnie). Wszystko zgrzewane na gorąco. Facet, który to montował (parter + poddasze mieszkalne + stryszek) zrobił to w niecały dzień (wszystko czyli: ogrzewanie kaloryferowe, ogrzewanie podłogowe, ciepła i zimna woda i częsć odpływów). Rurki do wody ciepłej mają tylko dodatkowy kołnierz metalowy w środku do ekranowania. Jedyne do jest miedziane to połączenia do ogrzewania (byc może woda też - nie pamiętam) pomiędzy piętrami. Najpierw miało byc wszystko miedziane ale potem postawił na plastik. Nie wiem dlaczego, ale na pewno nie z powodu ceny. pozdrawiam Jacek |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
| Wykorzystanie miedz w instalacji wodociągowej to bardzo dobra decyzja. Dzięki temu przy prawidłowym zaprojektowaniu i eksploatacji instalacji można uzyskać wodę pitną najwyższej jakości. Miedź to także długi czas eksploatacji, który sięga nawet 100 lat (miedź nie rdzewieje). |
| Tags |
| instalacja , miedziana , pitnej , wody |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| żywice jonowymienne do demineralizacji H2O - potrzebny atest do wody pitnej? | Janeo | Forum Chemia | 5 | 04-04-2009 10:40 PM |
| dezynfekcja wody , czym? | PAndy | Forum Chemia | 0 | 11-30-2007 08:35 AM |
| separacja gestego oleju (hipol) od wody | majkello | Forum Chemia | 3 | 06-19-2005 04:38 PM |
| Metale ziem rzadkich: glinokrzemiany a alkaliczność wody | Pszemol | Forum Chemia | 29 | 06-28-2004 01:20 PM |