| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| Witam Jestem tu pierwszy raz. Mam pytanie jak szkodliwy jest 7% roztwór wodny NaOH oraz 30-40% wodnego roztworu FeCl3 . rodki te sš wykorzystywane do wywoływania lakieru positiv (NaOH) i trawienia miedzi (FeCl3). Chodzi mi przede wszystkim o działanie na płuca i zasady BHP w obchodzeniu się takimi stężeniami. Pomijam działanie na skórę, wiadomo NaOH rozpuszcza w takim stężeniu naskórek lekko a chlorek niesamowicie brudzi. Jak należy się z tym obchodzić? -- Pozdrawiam Adam |
|
| |||
| |||
| Sš to roztwory zupełnie nieszkodliwe. Oczywicie odpada ich spożywanie, ale nawet wtedy nic strasznego się nie stanie. -- Jakub Różański <[Only registered users see links. ].pl> *********************************** Technologia Chemiczna rodków Leczniczych Akademia Medyczna w Poznaniu Użytkownik "szlovak" <[Only registered users see links. ]> napisał w wiadomoci news:d415sl$s57$[Only registered users see links. ].tpi.pl... |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "JR0 [TChSL][PL]" <[Only registered users see links. ].pl> napisał w wiadomości news:d4308t$7v7$[Only registered users see links. ].poznan.pl... Nie jestem pewien, czy nawet "tylko" 7% NaOH przy połknięciu nie wygładzi za bardzo gardła i przełyku ? W żołądku się zobojętni. Chlorek żelaza (+3) jest prawdopodobnie obojętny dla organizmu jeżeli nie pije się tego litrami. Jedyne niebezpieczeństwa, jakie tu widzę, to pochlapanie się słabym ługiem sodowym (niezauważone może zniszczyć skórę lub ubranie) albo *połknięcie soli miedzi*, która w nadmiarze jest trująca. Jak chlorek żelaza brudzi - to rękawiczki. Trawiłem kiedyś płytki drukowane w FeCl3 (na małą skalę) i trochę plam na łapach miałem, ale to schodzi po kilku dniach. Wskazówka: nie zatrudniać dam, co robią manicure 2 razy na dzień. Reasumując: rękawiczki, fartuch lab. i zakaz jedzenia. Płuca są bezpieczne, o ile technologia posługuje się tylko roztworami. Nie wiem, co na to BHP-owiec, nie jestem nim. Antek (fizyk, nie chemik) |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| Tomek S napisał(a): Wielkie dzięki. O to mi chodziło. Więc wypadałoby mieć jakąś maskę gdy powiedzmy przyglądam się postępom trawienia lub wywoływania. -- Pozdrawiam Adam |
|
| |||
| |||
| J.F. napisał(a): Czy aby? wydawało mi się raz że dostałem goraczki, dzwinie się czułem w każdym bądź razie. NaOH z pewnością jest lotne. Raz nie zakręciłem NaOH i później nie wywoływało, lakier nie był schniety długo więc powinno pójść szybko a nie szło wcale. Poza tym w jednym z tych adresów napisano że NaOH uszkadza płuca. W sumie doczytałem że oba związki wymagają czasami wyjścia na świeże powietrze ale chlorek jest zdrowszy w sumie. -- Pozdrawiam Adam |
|
| |||
| |||
| Dnia 4/21/2005 10:47 AM, szlovak napisał(a): Po czym się dziwnie czułeś? Co robiłeś? Cały dzień siedziałeś z głową nad reakcją (jaką?), czy tylko odkręciłeś słoik? Z pewnością. Zwłaszcza w okolicy 1390 oC. :-> I uważasz, że NaOH ci wyparowało? :-) Reakcje zasad z CO2 to chyba 2 klasa gimnazjum, zajrzyj do podręcznika! :-) A to niewątpliwie. Podczas rozpuszczania NaOH w wodzie może powstawać aerozol zawierający wodorotlenek. Przy sporadycznym sporządzaniu roztworu można odczuwać podrażnienie w gardle, ale jeśli robi się to często, to należy zadbać o siebie. Zawsze trzeba zabezpieczać oczy, z NaOH nie ma żartów. Zwracaj uwagę, żeby się nie oblać, a o parowaniu NaOH zapomnij! Wszystko zależy od skali w jakiej się pracuje i czasu jaki spędza się z odczynnikami. Jeśli jest to poważne przedsięwzięcie, to trzeba zapewnić wentylację. FeCl3 hydrolizuje z wydzieleniem HCl. Można się spierać, co jest zdrowsze, NaOH czy HCl! :-) Michał -- Michał Sobkowski, IChB PAN, Poznań [Only registered users see links. ] "Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie!" [U. Eco] |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "szlovak" <[Only registered users see links. ]> napisał w wiadomości news:d47pbk$jms$[Only registered users see links. ].tpi.pl... Zły wniosek z doświadczenia. NaOH pochłania dwutlenek węgla z powietrza i zamienia się w zwykłą sodę "do prania" (Na2CO3). Nie ulatnia się, maleje tylko pH roztworu ("zasadowość"). NaOH jest ciałem stałym, jeżeli widziałeś je poza roztworem. Antek |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "szlovak" <[Only registered users see links. ]> napisał w wiadomości news:d47pbk$jms$[Only registered users see links. ].tpi.pl... Może efekt NaHCO3 (sody oczyszczonej) ? Jak pisałem piętro wyżej NaOH reaguje z CO2 z powietrza. Jeżeli wytworzyła się jakaś mgła z rozpylenia roztworu NaOH to powstał w/w związek. Jest to stary, szkolny sposób na gorączkę - zjeść łyżkę proszku do pieczenia. Stosowałem, gdy panowały epidemie grypy, a szkolny lekarz decydował o zamknięciu szkoły jeżeli jakiś procent uczniów ma gorączkę. Grypa nie chciała jakoś szaleć, ale proszek jedliśmy łyżkami, aby zdobyć dodatkowe ferie. Antek |
|
| |||
| |||
| Możliwe, nie upieram się. W ciele stałym widziałem jako granulki jasne, czyli zwykły Kret do rur -- Pozdrawiam Adam |
| Tags |
| fecl3 , jaka , naoh , szkodliwoć |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| Steżenie NaOH | adaś | Forum Chemia | 0 | 09-01-2005 09:02 PM |
| Steżenie NaOH | adaś | Forum Chemia | 0 | 09-01-2005 08:59 PM |
| Aluminium polieren mit NaOH | Andreas Pietruschka | Forum Chemie | 10 | 08-20-2004 11:56 AM |