| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| Użytkownik " Corcoran" <[Only registered users see links. ]> napisał w wiadomości news:d085q1$d5f$[Only registered users see links. ]... A zabawił się ktoś tak jak moi kumple w liceum (nie ja, przysięgam) wrzucając rąbnięty z pracowni solidny kawałek sodu do kibla ? Jak to pieprznęło po spuszczeniu wody to wymieniali rury kanalizacyjne.... Inna anegdota - (to już ja) zrobiliśmy termit na kółku chemicznym. Przepalił łyżkę do spalania, klapnął na podłodę, wypalił dziurę, i spadł piętro niżej. Tak to małolatom dać dostęp do chemii. Antek |
|
| |||
| |||
| Antek Laczkowski wrote: Taaa.... a to kółko to chyba w domku z tektury się mieściło AW ----- X@Y X -> pipek_dreczyciel Y -> hotmail.com |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "AW" <[Only registered users see links. ].pl> napisał w wiadomości news:d0a0eb$5cf$[Only registered users see links. ].pl... Nie, termit "przewiercił się" przez podłogę z żelbetonu Znam z doświadczenia. Fakt, że zrobiliśmy tego dużo - jak to chłopaki - im więcej tym lepiej. Antek PS: Nie wiem, czy mnie czytacz, bo miałem iść do Twojego KF. (za brzydkie słowa na liście fizyków) |
|
| |||
| |||
| Antek napisał: Relata refero :-) Wypieranie metalu mniej aktywnego przez bardziej aktywny z soli (lub tlenku) to bezpośredni (i klasyczny) dowód "w sprawie" aktywności. Dla metali "średnio aktywnych" wystarczy reakcja w środowisku wodnym: Cu2+(aq) + Zn -> Cu + Zn2+(aq) Niekiedy należy odwołać się do reakcji zachodzącej w fazie stałej w wysokiej temperaturze: 2Al + Fe2O3 -> Al2O3 + 2Fe (aluminotermia) Tak też jest (IMHO) w przypadku sodu i potasu, przy czym należy reakcję prowadzić w zamkniętym tyglu. W przeciwnym wypadku bardziej lotny potas odparuje. Porównaj: [Only registered users see links. ] "Instead, it is made by the reaction of metallic sodium with molten potassium chloride at 850°C. Na + KCl -> K + NaCl" Przykładu dla siarczanów w sieci nie widziałem - cytowałem (AFAIR) z testów na AM. Piotr -- Wysłano z serwisu OnetNiusy: [Only registered users see links. ] |
| Tags |
| aktywnosci , odroznienie , potasu , sodu |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| Cyjanek potasu | Pirotechnik | Forum Chemia | 21 | 05-20-2012 07:14 PM |
| REAKCJA N-METYLOACETAMIDU Z WODOROTLENKIEM SODU | Rafał Drobot | Forum Chemia | 2 | 09-15-2007 08:17 PM |
| oddzielenie chlorku potasu | Paweł | Forum Chemia | 13 | 09-29-2006 07:24 PM |
| rola sodu, potasu, chloru w procesach rownowag elektrolitycznych, osmozie i prodach | Ania | Forum Chemia | 0 | 02-16-2005 07:38 PM |
| [SPRZEDAM] ODCZYNNIKI | infochem | Forum Chemia | 0 | 04-03-2004 12:55 PM |