| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| Mam taką prośbę, mógłby mi ktoś pomóc udowodnić że osad który otrzymałem do analizy chem (na chemii analitycznej) że to tlenek żelaza 3. Prosiłbym jakieś reakcje charakterstyczne. Bo barwe, to że się w niczym nie rozpuszcza itp to wiem -- Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> [Only registered users see links. ] |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| Użytkownik " Corcoran" <[Only registered users see links. ]> napisał w wiadomości news:ctopar$hbo$[Only registered users see links. ]... do Sorry, ze jako fizyk sie wtracam na grupe chemiczna, ale pamietam ze szkoly, ze byla reakcja z kwasem salicylowym (tylko nie pamietam czy 2, czy 3 wartosciowe zelazo). Tworzy sie chyba jakis kompleks. B. silny filoletowy kolor, czula reakcja. To sie MUSI rozpuscic. Moze to glina, nie tlenek zelaza ? Tylko rozpuszczalnik nie moze utleniac, bo zafalszuje wynik. Antek |
|
| |||
| |||
| pol wrote: A noże chociaż napiszesz, jaką barwę miał ten osad? W jaki sposób go otrzymałeś? Czy to była reakcja jakiejś soli z zasadą, czy co? Wojtek |
| Tags |
| tlenek , żelaza |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| Usuwanie żelaza z kąpieli | michal.klyszcz@gmail.com | Forum Chemia | 0 | 12-16-2007 09:47 PM |
| Tlenek wapnia | mateuszkrecisz | Forum Chemia | 2 | 11-23-2007 11:44 AM |
| wodorotlenek żelaza? | mateuszkrecisz | Forum Chemia | 1 | 09-30-2007 07:33 PM |
| Usuwanie fosforanów z wody metodą na tlenki/wodorotlenki żelaza | Pszemol | Forum Chemia | 4 | 04-16-2005 03:52 AM |
| Kto używa do produkcji czysty tlenek magnezu ?? | Forum Chemia | 0 | 08-27-2003 04:29 PM | |