Go Back   Science Forums Biology Forum Molecular Biology Forum Physics Chemistry Forum > Regional Molecular Biology Discussion > Forum Chemia
Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Forum Chemia Forum Chemia


Powtórka CO2

Powtórka CO2 - Forum Chemia

Powtórka CO2 - Forum Chemia


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-27-2005, 01:31 PM
zdzich 138
Guest
 
Posts: n/a
Default Powtórka CO2



Dyskusja w wątku „dwutlenek wegla” ponad moje skromne oczekiwaia. Odrzucam
spalanie wegla gdyż odzysk czystego CO2 /nie licząc surowca/ bylby bardzo
drogi /filtry/.
Proszę wiec fachowców do ustosunkowania się do nastepujących propozycji.
1.Najprostszym jest ogrzanie wodoroweglanu NaHCO3 /sody oczyszczonej/. W
związku z tym mam pytanie
-do jakiej temperatury należy ogrzac aby otrzymac czysty CO2 /
-co pozostanie jako produkt odpadowy i jak go wykorzystac ?

2.NaHO3 + CH3COOH czyli soda oczyszczona + ocet /ilu %/ = latwo, szybko, tanio
i dużo. I znowu pytanie ?
-jaki produkt pozostanie po tej reakcji i jak go zagospodarowac ?
-czy to jest reakcja która wytwarza cieplo czy należy do jej przeprowadzenia
dostarczyc go ?

Proszę wiec wypowiedziec swoją opinie porównując obie metody pod kątem
-latwości i bezpieczeństwa
-kosztu wytwarzania
-ilości wytworzonego CO2
-zagospodarowania produktu ubocznego

dzieki za cenne dla mnie rady - zdzich


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: [Only registered users see links. ]
Reply With Quote
  #2  
Old 01-27-2005, 03:46 PM
J.F.
Guest
 
Posts: n/a
Default Powtórka CO2

On 27 Jan 2005 14:31:10 +0100, zdzich 138 wrote:

Tego CO2 ma byc duzo czy malo ? Produkcja czy laboratorium ?
Po reakcji z octem zostanie ci octan sodu .. mozna przerobic na
grzalki do rak :-)
Po reakcji z HCl zostanie zwykla sol malo kuchenna - mozna sprzedac
drogowcom przed zima :-)

Przy czym soda wydaje sie kiepskim surowcem - chyba za drogo wyjdzie.

Z pewnym zdziwieniem zauwazylem w Dusznikach zdroju "zaklad produkcji
CO2" ... podejrzewam ze jakies miejscowe skaly wapienne traktuja
kwasem. Siarkowym i gips wychodzi ?

J.

Reply With Quote
  #3  
Old 01-27-2005, 04:04 PM
Tomasz Pluciński
Guest
 
Posts: n/a
Default Powtórka CO2


Wystarczy trochę powyżej 200 stopni. CO2 będzie nasycony parą wodną.
Węglan sodu czyli soda kalcynowana (to od nazwy tego własnie procesu).
Zastosowania przenysłowe są wielorakie, ale w domowym gospodarstwie juz
teraz niewielkie (nie stosuje się "bielidła" do prania, tylko reklamowane
proszki).
Trzeba zbudować jakiś reaktor w postaci szczelnego metalowego ogrzewanego
naczynia.

tanio
octan sodu, który prawdę mówiąc nie bardzo wiem jak zutylizować (poza
zasileniem Bałtyku poprzez jeden z dopływów Wisły i samą Wisłę)
przeprowadzenia
Praktycznie bez efektu cieplnego
obie są raczej opdobnie bezpieczne pod warunkiem kontrolowanego postępu (bo
zawsze podczas wydzielania gazu może naczynie rozerwać)
Kwas octowy jest dośc drogi (vide: ocet)
W reakcji z kwasem wydziela się dokładnie dwa razy więcej CO2 niż podczas
ogrzewania (w równaniu powyżej jest błąd w stechiomerii) CO2 także jest
nasycony parą wodną.
Gdyby mi przyszło w laboratorium robić CO2, wolałbym ogrzewanie, bo w tej
drugiej procedurze trzeba montować dodatkowo wkraplacz i zadbać o wyrównanie
ciśnienia (bo inaczej trzeba by wstrzykiwać kwas pod ciśnieniem - a to
dodatkowy kłopot). Z drugiej strony: poprzez kontrolowane tempo wkraplania
kwasu można skuteczniej regulować tempo procesu wydzielania gazu.
tpl



Reply With Quote
  #4  
Old 01-27-2005, 05:20 PM
Tomasz Pluciński
Guest
 
Posts: n/a
Default Powtórka CO2

> Z pewnym zdziwieniem zauwazylem w Dusznikach zdroju "zaklad produkcji
Niemal na pewno jest to odgazowanie wody mineralnej z odwiertu. Bardzo tanio
i ekologicznie. Też wtedy zwróciłem uwagę na tę instalację:
[Only registered users see links. ]
tpl


Reply With Quote
  #5  
Old 01-27-2005, 09:36 PM
J.F.
Guest
 
Posts: n/a
Default Powtórka CO2

On Thu, 27 Jan 2005 18:20:18 +0100, Tomasz Pluciński wrote:


A nie przypadkiem odwrotnie ? CO2 jest potrzebny zeby go dodac do wody
w pobliskiej butelkarni wod mineralnych [hm, a jest tam takowa?] ?


J.

Reply With Quote
  #6  
Old 01-28-2005, 11:10 AM
Tomasz Pluciński
Guest
 
Posts: n/a
Default żrący suchy lód CO2

> >Niemal na pewno jest to odgazowanie wody mineralnej z odwiertu. Bardzo
tanio
Też przez chwilę się nad tym zastanawiałem. Ale okoliczne szczawy są na tyle
mocno nasycone CO2, że w praktyce naturalna zawartość wystarcza do
butelkowania miejscowej produkcji. A dodatkowo wydajność odwiertów jest tak
duża, że na pewno wystarcza na dodatkową produkcję. Przy pierwszej okazji
warto to sprawdzić na miejscu.

Przy okazji: suchy lód używany w laboratoriach do chłodzenia, w miarę
przechowywania robi się coraz bardziej żółtawy na powierzchni, i stopniowo
zaczyna być po prostu żrący. Na rękach powstają po dotknięciu żółte plamy, a
damskie pończochy idą w strzępy! Wszystko wskazywało na tlenki azotu/HNO3.
Skąd tlenki azotu w CO2? Okazuje się, że najtańszym źródłem są cukrownie
podczas kampanii jesiennej. Otrzymuje się tam CO2 jako produkt odpadowy przy
wytwarzaniu wapna palonego do defekacji. A robi sie to spalając mieszaninę
wapienia i koksu (odlotowy gaz zawiera dużo CO2, który się zestala). A
podczas każdego procesu spalania gdy temperatura przekracza jakieś 800
stopni, w niewielkim stopniu utlenia się azot powietrza. Nawiasem mówiąc, to
spalanie azotu jest powodem, dla którego napęd samochodów wodorem wcale nie
będzie aż tak bardzo czysty. Uboczne spalanie można ograniczyć przez
obniżenie temperatury spalania (ale w ten sposób również sprawności
silnika), np. przez wdmuchiwanie do gazu pary wodnej. Ale to tylko półśrodek
Do celów spożywczych używa się CO2 nie zawierającego tlenków azotu. Żródłem
jest albo gaz pofermentacyjny, albo właśnie naturalna szczawa mineralna.
tpl


Reply With Quote
  #7  
Old 01-31-2005, 03:56 PM
J.F.
Guest
 
Posts: n/a
Default żrący suchy lód CO2

On Fri, 28 Jan 2005 12:10:41 +0100, Tomasz Pluciński wrote:

Hm - to co podaja kuracjuszom raczej nie przypomina pieniacej sie
wody z butelki. No chyba ze odgazowuja znacznie wiecej wody, ktora
idzie np do wodociagow ..


Hm - ja tam nie wiem, ale o ile dobrze pamietam to cukrownie
faktycznie wymagaja sporo CO2 w produkcji .. i to musi byc
"food grade". Same produkuja czy kupuja ? A jesli produkuja to jak ?

A czy nie moze byc tak jak z cieklym azotem ze to tlenki azotu z
powietrza sie osadzaja na zimnym suchym lodzie ? W miescie ich chyba
nie brakuje ..


Jest i caly srodek - auto elektryczne, ogniwa paliwowe.
Problemem jest ciagle przychowywanie wodoru.

J.

Reply With Quote
  #8  
Old 02-01-2005, 11:00 AM
Tomasz Pluciński
Guest
 
Posts: n/a
Default żrący suchy lód CO2

> Hm - to co podaja kuracjuszom raczej nie przypomina pieniacej sie
Myślę, że z taką wodą do wodociągów mogą mieć problem: jest zasolona, a
obowiązują normy (no, i szczawy z Dusznik są lekko przeczyszczające, mówię,
bom sam cierpiał...). Np na Żuławach z powodu zasolenia, trzeba byłó budować
rurociąg wody pitnej aż spod Gdańska. Woda butelkowana jest na z reguły
dogazowana. Ale na miejscu wylewają się do ścieków wielkie ilości wody z
ujęć. Więc nie szczędzi się tego surowca zbytnio.

Rzeczywiście: interesujący problem technologiczny. Kto wie jak to robią w
praktyce?

Jestem przkonany, że w odróżnieniu od CO2 to w praktyce jednak w grę nie
wchodzi. Najlepszy dowód, że stopień zanieczyszczenia tymi świństwami zależy
wybitnie od dostawcy (i technonologii)

I cena! Jakoś dziwnie "oporny" na rozwiązanie, jest problem napędu
samochodów. Ale to może lepiej, bo gdybyśmy mieli tanie i nieuciążliwe
źródło napędu, to już nie możnaby żyć na tym świecie...
tpl


Reply With Quote
Reply

Tags
co2 , powtórka


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sprzedam - POWTÓRKA Z CHEMII przez allegro Milena Forum Chemia 1 10-08-2005 08:01 PM


All times are GMT. The time now is 06:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2005 - 2012 Molecular Station | All Rights Reserved
Page generated in 0.16356 seconds with 16 queries