| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| Witam, Przymierzam sie do kupna paru ksiazek zwiazanych z chemią, glownie organiczną oraz analizą chemiczną. W związku z tym chciałbym delikatnie poprosić o pomoc w wyborze, bo literatury chemicznej na rynku jest bardzo wiele. Moje wstępne typy na temat analizy to Minczewski lub Szmal, zaś do organicznej McMurry lub... no właśnie, czy jest jakaś ciekawa alternatywa? Prosiłbym bardzo o jakąś rekomendację w tej dziedzinie, nie jestem zbyt doświadczony, a chciałbym dokonać wyboru pozycji, które posłużą mi przynajmniej przez całe liceum. Serdecznie pozdrawiam, M. |
|
| |||
| |||
| > Minczewski lub Raczej Minczewski. Szmal jest też dobry ale bardziej przystosowany dla farmacji, niektóryre aspekty są pominięte. Minczewski trochę przynudza czasami, ale w miarę skłądnie objaśnia mechanizmy i zasady analiz. Susan McMurry "Chemia Organiczna" Bardzo dobre są obie pozycje chociaż w liceum będą trochę na wyrost Atrakcyjny w miarę jest jeszcze najnowszy Mastalerz z 2000 roku "Chemia organiczna" chyba bo nie pamiętam dokładnie tytułu. Raczej kup na allegro... pozdrawiam, Grażyna |
|
| |||
| |||
| L&N lab wrote: Przegladalem w szkole oba i osobiscie do gustu wlasnie Minczewski mi bardziej przypadl - Szmal na oko pare aspektow pomija, a pare uogolnia. Ostatnio, jako wzglednie poczatkujacy chemik, nacialem sie na tym, ze wg rozpiski Szmala reakcja z Pb2+ pozwala na wykrycie SO4(2-) - nie napisal jednak, ze reaguje to takze z F-, ktory rowniez jest VI grupie. Gdybym nie wpadl na pomysl sprawdzenia z Ca2+ to bym mial dylemat co mam w probowce Susan nie wydala czasem tylko rozwiazywania problemow do organicznej, ktore jest dobrym uzupelniajacym dodatkiem do publikacji Johna? Troche tak - ale do olimpiady na pewno sie przydadza. Dzieki serdeczne Pozdrawiam! M. |
|
| |||
| |||
| Pozwolę sobie jeszcze dopytać, co warto kupić do chemii ogólnej i fizycznej, oraz czy warto mieć też coś do nieorganicznej samej w sobie? To bardziej przyszłościowo, bo nie wydolę finansowo na raz ze wszystkim, a teraz mnie pali organiczna i analiza - natomiast na przyszłość. Myślałem o Atkins&Jones do ogólnej, natomiast z fizyczną niespecjalnie mam pomysł co jest warte uwagi - nie interesowałem się tym tematem jeszcze. Pozdrawiam i przepraszam, że truję M. |
|
| |||
| |||
| > Ostatnio, jako wzglednie poczatkujacy chemik, nacialem sie na tym, ze wg Właśnie o tym mówię Ups, dawno nie sięgałam ... To prawda. pozdrawiam, Grażyna -- dyżur 20:00-23:00 NOCNA ZMIANA ~2:00 GG# 3200057 Laboratorium Preparatyki Chemicznej L&N |
|
| |||
| |||
| > Myślałem o Atkins&Jones do ogólnej, natomiast z fizyczną niespecjalnie jeszcze. Wszystkie o których mówili przedpiścy z wyłączeniem A. Górskiego "Chemia" Te jego fortepiany :-| ech... pozdrawiam, Grażyna -- dyżur 20:00-23:00 NOCNA ZMIANA ~2:00 GG# 3200057 Laboratorium Preparatyki Chemicznej L&N |
|
| |||
| |||
| Mateusz Papiernik wrote: Jeśli szukasz książki z nastawieniem na reakcje (bez zadań, teorii, wzorów), to polecam: "Chemia nieorganiczna. Laboratorium" - Jerzy Preizner, Wydawnictwo PG Najlepsze książka do analizy jaką widziałam, same reakcje, żadnych zbędnych rzeczy. Do każdego kationu/anionu cała masa metod wykrywania, zarówno pojedynczo, jak i tok analizy poszczególnych grup. Nie zauważyłam też błędów (czasem są tylko "zjedzone" współczynnniki, ale to widać). 20 zł kosztuje nowa, to niedużo, a naprawdę, na ćwiczeniach w laboratorium była moją najlepszą podporą. Jeśli do zadań i teorii (wzory, itp.), to dobry jest zbiór zadań Galusa, chociaż ma sporo błędów (w odpowiedziach). Ale są podane przykłady, poziom zadań jest dobry, jest dużo do liczenia, zarówno jako "wprawki", jak i takie na "pomyślunek". Taka książka dla samouków. Jak na razie pierwsza część Minczewski-Marczenko w ogóle mi się nie przydała (jedyne, co w nim jest dobre, to raptem kilka stron - tabelki do analizy, pomijając już fakt, że są tam błędy), co do drugiej części, to zobaczymy w przyszłym semestrze. McMurry dobry jest. Przystepnie i przejrzyście opisane. Tylko ta cena Morrisona-Boyda raczej nie kupuj, chyba, że okazyjnie. Za mało informacji w stosunku do ceny, no i błędy, lepiej zainwestować w McMurrego. Pozdrawiam, Eliza |
|
| |||
| |||
| Eliza wrote: O - rowniez _bardzo_ chetnie! Dzieki! Minczewski fajny jest, ale tego, czego teraz naprawde potrzebuje to logicznie prezentowany tok analizy grup, z naciskiem na skuteczne reakcje identyfikujace pojedyncze jony. Szmal ostatnio wprowadzil mnie w blad z osadami PbF2, ktore sie mialy niby nie wytracac... I to nie problem. Super! M. |
|
| |||
| |||
| Eliza wrote: Mhm, wiem - znalazlem. Dziekuje za chec pomocy. Na razie zakupilem Minczewskiego i poluje na antykwarycznego Szmala - nie wiem, czy jestem w potrzebie posiadania trzeciej ksiazki do analizy Serdecznie pozdrawiam, Mateusz |
|
| |||
| |||
| Użytkownik Mateusz Papiernik napisał: do fizycznej dobry bedzie dla ciebie sobczyk kisza " chemia fizyczna dla przyrodników" pozdr. powodzenia Karol |
| Tags |
| chemicznej , ksiazki , tematyce |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| ksiazki | ex-rak | Forum Chemia | 2 | 11-29-2006 10:53 PM |
| Ksiazki o tematyce chemicznej? | Neecze | Forum Chemia | 2 | 01-22-2005 10:08 AM |
| ciekawe i przydatne ksiazki w tematyce chemicznej | dominik | Forum Chemia | 0 | 08-11-2004 10:06 PM |
| KSIAZKI - CHEMIA STARE WYDANIA | robuch | Forum Chemia | 0 | 09-02-2003 01:52 PM |
| WYMIENIĘ KSIĄŻKI O TEMATYCE CHEMICZNEJ | robuch | Forum Chemia | 0 | 08-29-2003 02:06 PM |