| | |||||||
| Register | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| Forum Chemia Forum Chemia |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| male szanse!!! jak sie potraktuje chyba stezonym siarkowcem to poczatkowo uwalnia sie HCN ale on ulega od razu rozkladowi. Sam tez juz sie nad tym zastanawialem kiedys, ale zrezygnowalem bo w sumie to po co mi ten cyjanek? a wlasnie, a tobei po co? pytam sie bo chocby sprzedaz jest zakazana prywatnym osobom - podajac jakikolwiek na to przepis trzeba sie liczyc z tym ze ktos bedzie chcial to wykonac wiec trzeba tez z odpowiedzialnoscia sie liczyc. pozdro |
|
| |||
| |||
| Użytkownik "B@rtek" <[Only registered users see links. ]> napisał w wiadomości news:[Only registered users see links. ].pl... dobre pytanie zakładam, że jest to bardzo, bardzo trudne skoro heksacyjanożelazian(II) potasu jest dostępny dla studentów pierwszego roku chemii w ilości ile dusza zapragnie :-) PS. za to cyjanek zawsze trzymali w szafach pancernych |
|
| |||
| |||
| > zakładam, że jest to bardzo, bardzo trudne skoro heksacyjanożelazian(II) dusza Bogata Uczelnia! Mnie to nie dziwi - znacznie roznia sie toksycznoscia! Heksacyjanożelazian(II) potasu dysocjuje w wodzie na K+ i [Fe(CN)6]4- , a nie CN-. Mieszanie heksacyjanożelazianu(II) ze stezonym kwasem siarkowym jest niebezpieczne - wydziela sie tlenek wegla. Pawel |
|
| |||
| |||
| wlasnie z degradacji HCN :P |
|
| |||
| |||
| Chłopcy może pójdziecie i podyskutujecie o tym gdzie indziej? pozdro zniesmaczona Matka, Graż |
|
| |||
| |||
| |
|
| |||
| |||
| > Chłopcy może pójdziecie i podyskutujecie o tym gdzie >indziej? tez mi ten temat nie lezy :P kiedys tez mnie interesowaly trucizny i takie tam ale teraz juz minie to nei kreci. |
|
| |||
| |||
| Ale to bylo napisane w ... Bielanskim! Nie wiedzialem, ze jest na indeksie. Postanawiam sie poprawic! Pawel |
|
| |||
| |||
| > Potrzebuję dowolnego cyjanku metalu alkalicznego do otrzymywania cyjanków chyba kompleksow cyjankowych :-) Jesli pracujesz w labie nie widze problemu w kupnie droga oficjalna. W warunkach domowych - ZAPOMNIJ!!! - o cyjankach. Jest tyle ligandow - mniej niebezpiecznych wystarczy siegnac do podrecznika! Pawel |
| Tags |
| cyjanek |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|
| | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
| Cyjanek potasu | Pirotechnik | Forum Chemia | 21 | 05-20-2012 07:14 PM |
| Cyjanek potasu | sc0rp@poczta.onet.pl | Forum Chemia | 3 | 07-01-2004 02:37 AM |
| Cyjanek | Bartek | Forum Chemia | 11 | 04-30-2004 01:04 PM |