Go Back   Science Forums Biology Forum Molecular Biology Forum Physics Chemistry Forum > Molecular Research Topics Forum > Basic Lab Protocols and Techniques
Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Problems with Protein Buffer for Western Blot

Problems with Protein Buffer for Western Blot - Basic Lab Protocols and Techniques

Problems with Protein Buffer for Western Blot -


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-04-2009, 11:37 AM
Pipette Filler
Points: 961, Level: 17 Points: 961, Level: 17 Points: 961, Level: 17
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2007
Location: Barcelona, Spain
Posts: 12
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Unhappy Problems with Protein Buffer for Western Blot



Hi everybody,

I hope somebody will be able to help us with this. In our lab we are experiencing difficulties with our western blots, and we think there is a problem with our Loading buffer. The thing is that we are obtaining separated bands where we should see only one band, for example with tubulin. We think there is a problem with the compactation of the sample. We have tested different buffers (I'll write the recipies at the bottom), and the first days that we use them there's no problem: we have defined bands and everything is OK. But two or three weeks after we start having the same problem.

The first buffer we tested was:

Tris pH 8 0.03 M
Glycerol 30 %
SDS 7.5 %
DTT (Dithiothreitol) 0.15 %
Bromphenol blue 0.05 %
H2O

Then we tried with the one that is given in this page (Molecular Station):
Sample Buffer (4X Laemmli Buffer)

* 2.4 ml 1 M Tris pH 6.8 (Same as upper gel buffer)
* 0.8 g SDS stock
* 4 ml 100% glycerol
* 0.01% bromophenol blue. Final Concentration is .02%
* 1 ml -mercaptoethanol (electrophoresis grade)
* 2.8 ml water

And as I said the first days everything went right, but then we get horrible western bands.

I guess maybe we are doing something wrong when we prepare this buffers, or maybe we store them in the wrong conditions.. We have tried storing them at -20C and at RT, and the problem occurs in the two cases.

Could someone give us some advice on how to prepare and store this buffers? Do we have to heat them a bit before using them? Is it normal to have foam due to the SDS? Or maybe someone thinks the problem is not on the buffer but on another thing...

Any comment will be welcome. Thanks in advance and I'm sorry if something it's not clear or English is not correct.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-05-2009, 01:59 AM
tgd tgd is offline
Volunteer
Points: 1,303, Level: 21 Points: 1,303, Level: 21 Points: 1,303, Level: 21
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 45
Thanks: 2
Thanked 22 Times in 14 Posts
Default Re: Problems with Protein Buffer for Western Blot

Hello,

Could the extra bands be due to proteolysis? (Are they of higher or lower molecular weight?).

1. Do you boil your samples prior to loading the SDS gel? If so, do you make sure that you add *HOT* (boiling) sample buffer to the sample? If there is a protease present, the SDS in the sample buffer may facilitate proteolysis by unwinding the protein, and the idea of boiling sample buffer is to kill the protease immediately. If cold sample buffer is added and *the sample is then heated* this may give the protease almost ideal conditions before it is eventually inactivated (and it may do a lot of damage before it is killed).

2. How do you store your sample buffer? Frozen or at 4 degrees C? More importantly, do you store it in the presence of DTT and/or beta-mercaptoethanol? My experience is that the reducing agents are unstable and should be added on the day of the experiment. We store sample buffer without reducing agent at minus 20 Celcius and add DTT or beta-mercaptoethanol just before use. We then add boiling sample buffer to the samples, 'whirlimix' briefly, and continue boiling for a further 3 min. (If there is any froth (due to SDS) a quick spin in a minifuge will get rid of it).

If possible, the gel should be run immediately; otherwise store the samples at minus 80 degrees C.

3 Are there any extra bands visible on the SDS gel, or is it just on the Western?

I presume you know tubulin in an alpha-beta dimer? (Is it alpha or beta tubulin you are picking up?).

Finally, in my experience frothing due to SDS is quite normal, and makes no difference.

Good luck!

tgd
Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to tgd For This Useful Post:
admin (02-05-2009), amazonic9 (02-06-2009), jiajia1987 (05-19-2009), ranie (02-17-2009)
  #3  
Old 02-05-2009, 02:55 AM
butters's Avatar
M.D/Ph.D
Points: 4,938, Level: 47 Points: 4,938, Level: 47 Points: 4,938, Level: 47
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2008
Location: Malaysia
Posts: 315
Thanks: 25
Thanked 68 Times in 63 Posts
Default Re: Problems with Protein Buffer for Western Blot

if the sample buffer is at fault usually ur molecular weight marker will have double band also
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to butters For This Useful Post:
admin (02-05-2009)
  #4  
Old 02-06-2009, 09:54 AM
Pipette Filler
Points: 961, Level: 17 Points: 961, Level: 17 Points: 961, Level: 17
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2007
Location: Barcelona, Spain
Posts: 12
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: Problems with Protein Buffer for Western Blot

Thanks for your answers.

tgd:

The bands could be due to proteolysis. The bands are always of lower molecular weight. I thought our extracts were "protected" from proteases because of the protease inhibitors that we put on our lysis buffer, but this lysis buffer is diluted when we add the Loading Buffer, so maybe you are OK and we have proteolysis problems. We add cold Loading buffer to our samples and keep them in ice till we boil them for 5 minutes. For now on, we'll do what you suggest in your post, we'll add boiling LB and then boil the samples. Can we wait till we have all the samples with LB to boil them all, or is it better to boil the samples inmediately after adding the boiling LB? If we can wait, do we keep them at RT?

Regarding storing of LB, we store the first one (the one with DTT) at -20C but with DTT already added. We keep the second one at RT without b-ME, and add this just before using it. So your recomendation is to keep them at -20C but without DTT not b-ME in each case.

When we prepare samples the day beffore running the gel, we store them at -20C. You recommend storing them at -80C, right?

The extra bands are onle seen on the Western.

We use an antibody against b-tubulin and we usually have only one defined and clean band, except when we start having the problems I explained.

Thanks very much tgd for your helpful comments.

butters:

We don't add our Loading Buffer to the molecular weight marker. It has it's own LB, it's a comercial MWM.

Thanks again!!
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to amazonic9 For This Useful Post:
admin (02-02-2010)
Reply

Tags
blot , buffer , problems , protein , protein buffer laemmly , western


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Human Cytome Project - Update 24 Jan. 2005 Peter Van Osta Cell Biology and Cell Culture 1 08-01-2010 02:18 PM
Human Cytome Project - an idea - Update 19 April 2005 Peter Van Osta Cell Biology and Cell Culture 1 06-01-2009 02:17 PM
Human Cytome Project - Update 6 Jan. 2005 Peter Van Osta Cell Biology and Cell Culture 0 01-06-2005 11:18 AM
New Saccharomyces Sequences 11/27/04 Mike Cherry Yeast Forum 0 11-29-2004 12:39 AM
New Saccharomyces Sequences 05/19/04 SGD Sequences Yeast Forum 0 05-23-2004 04:06 PM


All times are GMT. The time now is 03:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2005 - 2012 Molecular Station | All Rights Reserved
Page generated in 0.19512 seconds with 16 queries